Matovič: Po mojom odvolaní SaS dostane ponuku sa do koalície vrátiť

Ak Matoviča odvolajú, OĽaNO pozve SaS späť do koalície. Vyplýva to z príspevku súčasného ministra financií a lídra najsilnejšej koaličnej strany Igora Matoviča.

Igor Matovič. Foto: TASR/Jakub Kotian Igor Matovič. Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslancom Národnej rady SR sa túto stredu nepodarilo ani na druhý pokus otvoriť riadnu schôdzu a plénum opätovne nebolo schopné sa uznášať. Prezentovalo sa iba 71 poslancov. Poslanci za stranu  SaS totiž chceli vidieť, ako si koalícia predstavuje vládnutie. Ozrejmil to šéf SaS Richard Sulík, ktorý už sedí v parlamentnej lavici.

SaS zároveň potvrdila, že pracuje na návrhu na odvolanie Matoviča z funkcie ministra. Na iniciovanie odvolávania je potrebných 30 podpisov od poslancov, pričom SaS plánuje osloviť koaličných poslancov a dať možnosť aj poslancom OĽaNO podpísať sa pod návrh na odvolanie. Strana tiež avizovala rokovania s poslancami pôsobiacimi v neparlamentnom Hlase. Tých, ktorí sú v ĽSNS a Republike, proaktívne oslovovať nebudú. „Necháme to otvorené, keď podporia, bude podporené, keď nie, nebude,“ dodal Sulík.

Mimoparlamentný Hlas avizoval, že o podpore návrhu na odvolanie šéfa rezortu financií sú ochotní rokovať, ak SaS podporí ich návrh na zmenu ústavy, ktorá by viedla k predčasným voľbám. Pellegrini tiež avizoval, že strana Hlas podporí návrh na odvolanie súčasného ministra financií, pokiaľ sa strana SaS nevráti späť do koalície.

Závisť, nenávisť a pomsta

Pellegrini sa však mal podľa Igora Matoviča taktiež verejne opýtať, ako OĽaNO zareaguje, ak ho SaS spoločne so Smerom, Hlasom, ĽSNS a Republikou odvolá z postu ministra. Práve na túto otázku reagoval v piatok Igor Matovič príspevkom na Facebooku.

Lídra Hlasu však najprv nazval „skorumpovaným politikom, ktorý 19 rokov verne kryl všetky Ficove podvody“. Nezabudol tiež skritizovať ani bývalého koaličného partnera Richarda Sulíka, ktorého podľa neho ženie závisť, nenávisť a pomsta.

„Nuž. Zoberieme to ako dokonanie Pomsty zo strany Richarda Sulíka,“ odpovedá Matovič v statuse. „Najprv ním po voľbách metala Závisť. Až natoľko, že odmietol vstúpiť do vlády, ak mu nedarujeme jedno ministerstvo navyše na úkor OĽaNO, hoci mal nárok len na dve. V záujme verejného dobra sme ustúpili. Nepomohlo. Miesto vďaky nastali dva roky neustáleho podrážania nôh, ktoré na konci malo skôr znaky až živočíšnej nenávisti… a ktorá prerástla až do finálneho štádia priam obsesívnej chuti na pomstu. A Rišo pre pomstu urobí aj nemožné. Chce, chce a chce ‚vyhrať‘,“ píše líder OĽaNO.

Ak ho odvolajú, SaS dostane ponuku na návrat do koalície

„Tak čo sa teda stane, ak ma s novými partnermi v opozícii SaS odvolá? Zoberieme to chladnokrvne, ako fakt,“ odpovedal Matovič na zopakovanú Pellegriniho otázku. Zároveň poukazuje na to, že ak ho odvolajú, tak každý uvidí, s kým je SaS ochotná hlasovať a rokovať, pokiaľ ide o jej vlastné ciele a ambície.

„Osobne budem rád, že celé Slovensko bude tou chvíľou nielen tušiť, ale aj na vlastné oči vidieť, že SaS je ochotná sa spojiť pre vlastný prospech s mafiou aj fašistami … bez ohľadu na akékoľvek dovtedy proklamované hodnoty,“ avizoval Matovič a dodal, že OĽaNO nepristúpi na podobné hry a zachová sa chladnokrvne a pragmaticky. „Po mojom odvolaní SaS dostane ponuku sa do koalície vrátiť,“ uzavrel jednoznačným vyhlásením.


Ďalšie články