Azerbajdžanskí vojaci na hrôzostrašnom videu mrzačia Arménku

Na sociálnych sieťach koluje video, ktoré zobrazuje azerbajdžanských vojakov, ako mrzačia telo mŕtvej arménskej vojačky.

Azerbajdžanskí vojaci. Foto: Ministerstvo obrany Azerbajdžanu Azerbajdžanskí vojaci. Ilustračné foto: Ministerstvo obrany Azerbajdžanu

Vojaci režimu azerbajdžanského diktátora Ilhama Alijeva žene odrežú prsty a nohy. Následne jej odrezané prsty vložia do úst. Vojaci sa počas celého aktu smejú.

Autenticitu videa potvrdil arménsky generálny štáb, ktorý ho ukázal zahraničným diplomatom. O jeho pravosti sú však presvedčení aj viacerí zahraniční novinári, ktorí sa dianiu v regióne venujú. Je zrejmé, že ide o nové video. Vojaci na ňom hovoria po azerbajdžansky.

„Neviem nájsť slová, ako opísať, ako rozštvrtili vojačku, odrezali jej nohy, prsty, toto je posledná úroveň krutosti,“ povedal náčelník generálneho štábu Arménskych ozbrojených síl Edward Asrijan. Dodal, že žiadna armáda nemá právo viesť vojnu týmto spôsobom. Akt nazval nechutným porušením medzinárodného práva.

Zverstvá azerbajdžanskej armády sa stali neslávne povestnými už počas vojny o Náhorný Karabach v roku 2020. Na jednom videu z tohto konfliktu bolo vidieť, ako starý arménsky muž leží na chrbte a rezignovane sa snaží svojimi rukami vymaniť spod paží mladého príslušníka azerbajdžanských špeciálnych síl. Po azerbajdžansky vojaka prosil o zľutovanie v mene Boha. Mladý Azerbajdžanec mu pritom kolenom znehybnil jednu ruku a nariekajúcemu starcovi vojenským nožom pomaly odrezal hlavu. Svoju „trofej“ následne narazil na zdochlinu zvieraťa a s hrdosťou v hlase na kameru vyhlásil: „Toto je, ako sa mstíme: odrezávaním hláv.“

Sociálnu sieť Telegram počas vojny tiež zaplavili zábery, na ktorých sily Azerbajdžancov ničili arménske hroby, odrezávali uši padlým vojakom aj živým zajatcom. Na jednom z videí bolo vidieť zadržaného arménskeho vojaka, ktorý bol nútený opakovať, že „Karabach je Azerbajdžan“. Video bolo následne prestrihnuté a pokračovalo záberom toho istého arménskeho vojaka narazeného na kôl.

https://standard.sk/13632/podrezavanie-a-nicenie-hrobov-toto-je-karabach-pod-baku/

Najnovšia séria stretov medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa začala 12. septembra po prestrelkách na hranici. Azerbajdžanské jednotky bezprecedentne začali s okupovaním častí samotného Arménska. V minulosti sa pritom boje viedli len o sporné územie Náhorného Karabachu, ktorý je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu. V stredu 14. septembra sa Baku a Jerevan dohodli na prímerí, ktoré sa podľa všetkého dodržiava.

Boje vypukli krátko po úspešnej ukrajinskej ofenzíve v Charkovskej oblasti, ktorá zviditeľnila problémy ruskej armády a spochybnila schopnosť Moskvy projektovať moc v regióne. Arménsko je pritom členom Ruskom vedenej vojenskej aliancie ODKB.

Diplomatická pozícia Európskej únie v tomto konflikte je zase oslabená snahami EÚ o získanie väčšieho množstva azerbajdžanského plynu. Ním sa snaží nahradiť ruský plyn, ktorého dovoz Únia obmedzuje po ruskej invázii na Ukrajinu. Azerbajdžan zároveň dlhodobo podporuje Turecko.


Ďalšie články