Ruský rozpočet smeruje do deficitu. Sú za tým sankcie alebo je to trochu inak?

V prvých mesiacoch tohto roka dosahoval ruský štátny rozpočet vysoké prebytky. Zdá sa, že tomu je už koniec. Po vysokých deficitoch v júli a auguste smeruje ruský rozpočet v tomto roku do slušného deficitu. Je neodškriepiteľné, že istú zásluhu na tom majú ekonomické sankcie. Je však tento naratív úplný?

Anton Siluanov, ruský minister financií. Reprofoto: Twitter Anton Siluanov, ruský minister financií. Reprofoto: Twitter

Prebytok ruského rozpočtu na rok 2022 sa takmer vyparil po tom, ako prudký pokles vývozu energií v auguste viedol k mesačnému deficitu, ktorý mohol predstavovať okolo 360 miliárd rubľov (približne 5,94 miliardy eur), informoval pred pár dňami britský denník Financial Times. V podobnom duchu písali o ruskom augustovom deficite štátneho rozpočtu aj ďalšie médiá.

Vývoj prebytku ruského štátneho rozpočtu v priebehu roka 2022. Zdroj: Bloomberg (screenshot)

Agentúra Bloomberg skonštatovala, že ministerstvo nerozdeľuje mesačné sumy a revízie môžu sťažovať porovnávanie, no dostupné údaje podľa agentúry rovnako naznačujú, že mesačný deficit predstavoval v auguste zrejme viac ako 300 miliárd rubľov (takmer 5 miliárd eur).

Zároveň však dodáva, že augustový deficit ruského štátneho rozpočtu bol nižší než júlový, ktorý sa pohyboval na úrovni okolo 900 miliárd rubľov (približne 14,85 miliardy eur). Podľa Alexandra Isakova z Bloomberg Economics nastala konsolidácia najmä v dôsledku spomalenia výdavkov. Tie totiž dosiahli v júli druhú najvyššiu úroveň v tomto roku, vyššie výdavky zaznamenala ruská pokladnica iba v apríli.

Za mesačné deficity ruského štátneho rozpočtu môže pokles príjmov z predaja energií

Bloomberg minulý týždeň okrem iného informoval aj o tom, že príjmy do ruskej štátnej pokladnice z predaja ropy a plynu sa v auguste znížili na najnižšiu úroveň za viac ako rok, pričom zásluhu na tom majú podľa agentúry najmä sankcie Západu, ktoré boli na Rusko uvalené ako odpoveď za napadnutie Ukrajiny. Sankcie mali Kremeľ prinútiť, aby predával ropu so zľavou a obmedzil tok plynu do Európy.

Príjmy do ruského štátneho rozpočtu z predaja ropy a plynu. Zdroj: Bloomberg (screenshot)

Príjmy Ruska z ropy a plynu, ktoré tvoria viac ako tretinu štátneho rozpočtu, podľa dostupných informácií klesli klesli na 671,9 miliardy rubľov (11,1 miliardy eur), čo je najmenej od júna 2021. V porovnaní s júlom 2022 je to pokles o takmer 100 miliárd rubľov (1,65 miliardy eur), čo predstavuje zhruba 13-percentný pokles. Čísla, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo a odvoláva sa na ne Bloomberg, tieto tvrdenia potvrdzujú. Pri bližšom preskúmaní sa však zdá, že to nie je úplne celistvý príbeh.

Za prehupnutie sa do deficitu môžu aj vysoké výdavky

Problematické na týchto tvrdeniach sú hodnoty výdavkov. Tie totiž v mesiaci august síce klesli oproti tým júlovým, stále však boli pomerne vysoké a išlo o mesačný nadpriemer v tomto roku. Rovnako celkové mesačné príjmy do štátnej pokladnice sa podľa údajov z ruského ministerstva financií sprostredkovaných agentúrou Bloomberg z júla na august príliš nezmenili. V oboch mesiacoch boli zhruba 1,8 bilióna rubľov.

Pokles síce nastal oproti májovým a júnovým hodnotám, keď celkové mesačné príjmy predstavovali približne 2 bilióny rubľov, no v auguste a najmä v júli zaznamenala ruská pokladnica omnoho vyššie výdavky než v predchádzajúcich mesiacoch. Je preto prinajmenšom potrebné pýtať sa, či pozorované mesačné deficity naozaj spôsobil iba pokles príjmov z predaja energií. Najmä keď sa nedávno objavili správy o nakupovaní zbraní zo Severnej Kórey.

Kumulatívne príjmy (čierna) a výdaje (ružová) ruského štátneho rozpočtu. Zdroj: Bloomberg (screenshot)

Ak sa údaje z ruského ministerstva financií sprostredkované agentúrou Bloomberg zobrazia trochu inak, je na nich vidno nielen spomínaný pokles príjmov do štátnej pokladnice, no aj vysoké výdavky (najmä v júli), ktoré sa mohli vynaložiť na čokoľvek od nákupu zbraní po investovanie do nových technológií. Môžu byť tiež príčinou toho, že ruská štátna pokladnica bude v tomto roku zrejme smerovať do deficitu.

Vlastné spracovanie. Dáta Ministerstva financií Ruskej federácie sprostredkované agentúrou Bloomberg

Nie je to tajomstvom

O smerovaní do deficitu štátneho rozpočtu sa pritom hovorilo už v júni. Ministerstvo financií vtedy odhadovalo deficit federálneho rozpočtu na konci tohto roka na úrovni dvoch percent HDP. Uviedol to minister financií Anton Siluanov. Vtedajší prebytok ruského štátneho rozpočtu bol na úrovni 840 miliárd rubľov (13, 86 miliardy eur).

„Vo všeobecnosti máme rozpočtový prebytok, podmienený prebytok, pretože všetky výdavky pôjdu na štvrtý štvrťrok, keď musíme využiť všetky zdroje,“ povedal ešte v júni Siluanov, pričom dodal, že na financovanie rozpočtového deficitu sa vyčlenenia približne tri až štyri bilióny rubľov (49,5 miliardy až 66 miliárd eur) z Fondu národného bohatstva Ruska.

Bežný účet na tom vôbec nie je zle

Na rozdiel od stavu štátneho rozpočtu je na tom stav bežného účtu ruskej platobnej bilancie výnimočne dobre. Ten je totiž za obdobie od januára do augusta trojnásobne vyšší než v rovnakom období minulého roka. Aktuálne dosahuje prebytok hodnotu vyše 183 miliárd amerických dolárov (približne rovnaký počet eur), pričom v roku 2021 to bolo v rovnakom období približne 61 miliárd.

„Augustový prebytok bežného účtu platobnej bilancie Ruska sa oproti júlu znížil (červená farba). Ale to je skôr iba poznámka pod čiarou. Hlavným príbehom je, aký veľký je prebytok +16,5 miliardy dolárov v porovnaní s rovnakým mesiacom v predchádzajúcich rokoch (+3,0 miliardy dolárov, modrá farba),“ konštatuje v twitterovom príspevku Robin Brooks, ekonóm Inštitútu medzinárodných financií.

Môžu za deficit ruského štátneho rozpočtu aj zvýšené výdavky na zbrane?

Podľa amerického predstaviteľa, ktorý sa odvolal na spravodajské informácie, nakupuje Rusko milióny rakiet a delostreleckých granátov zo Severnej Kórey, aby opätovne posilnilo svoju ofenzívu na Ukrajine, informoval pred týždňom denník Financial Times. „Tento nákup naznačuje, že ruská armáda naďalej trpí vážnym nedostatkom dodávok na Ukrajinu, čiastočne v dôsledku kontroly vývozu a sankcií,“ dodal.

Vojenské obchody Moskvy so Severnou Kóreou prichádzajú po nedávnych odhaleniach dodávok vojenského vybavenia z Iránu, odkiaľ Rusko len nedávno dostalo prvú dodávku bojových dronov a pravdepodobne získa ďalšie, uviedli americkí predstavitelia.

Pavel Luzin, nezávislý ruský vojenský analytik, odhadol, že ak bude vojna pokračovať na súčasnej úrovni intenzity, Rusko bude do konca roka 2022 čeliť „citeľnému nedostatku nábojov“ a bude musieť obmedziť používanie delostrelectva, aby ušetrilo muníciu. Washington sa preto podľa New York Times domnieva, že Rusko by mohlo v nákupoch zo Severnej Kórey pokračovať.

Na problém upozorňuje aj spomínaný ekonóm Robin Brooks. Poukazuje pritom na to, že práve kvôli prílevu devíz z predaja fosílnych palív je Rusko schopné nakupovať zbrane zo zahraničia. „Týmto príbehom sa, dúfajme, končí diskusia o tom, či Rusko môže využiť svoj obrovský prebytok bežného účtu, alebo nie. Rusko platilo za rakety a strely zo Severnej Kórey tvrdou menou,“ napísal Brooks na svojom twitterovom účte.


Ďalšie články