Ceny ropy mierne vzrástli, no za týždeň klesli o takmer 2 %

Ceny ropy zaznamenali v závere tohto týždňa mierny rast, k čomu prispelo oslabenie kurzu dolára a správy o dočasnom zastavení vývozu ropy z kľúčového terminálu v Basre koncom týždňa. Rast bol však minimálny a za celý týždeň ceny ropy klesli, keďže trhy sa pripravujú na ďalšie sprísnenie menovej politiky zo strany americkej centrálnej banky.

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Ceny nahor posunulo mierne oslabenie kurzu americkej meny v závere týždňa, ako aj správy z piatka o pozastavení exportu ropy z terminálu v Basre po tom, ako v dôsledku trhliny unikol väčší objem ropy. Počas víkendu sa však vývoz ropy z terminálu začal postupne obnovovať.      

Za celý týždeň však na ceny ropy pôsobil silný dolár, ako aj informácie o pravdepodobnom ďalšom výraznom zvýšení úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky. To by znamenalo ďalší tlak na ekonomiku a zníženie dopytu po rope. Zasadnutie menového výboru Federálneho rezervného systému (Fed) je naplánované na 20. a 21. septembra. V obidvoch prípadoch sa ceny ropy za celý týždeň znížili o takmer 2 %.      

Od začiatku 3. štvrťroka do dnešných dní klesla cena Brentu aj WTI približne o 20 %. To je najvýraznejší kvartálny percentuálny pokles od začatia pandémie nového koronavírusu na začiatku roka 2020.

(tasr)


Ďalšie články