Ničivé povodne v Pakistane: cirkev mobilizuje masívnu pomoc pre najchudobnejších

Pakistan zasiahli začiatkom septembra najhoršie povodne za posledných tridsať rokov.

Emergency help to Flood Victims, Sindh Province Cities, 2022 Záplavy v Pakistane. Foto: ACN

Katastrofa si vyžiadala najmenej 1 500 mŕtvych, takmer dva milióny domov zaliala voda. Rozsiahle hektáre pôdy a množstvo dobytka zmietla voda s blatom. Škody na životoch a majetku sa týkajú najmä tých najzraniteľnejších. A bilancia stále nie je konečná. Cirkev v spolupráci s Caritas v krajine podnikla radikálne kroky, aby pomohla zmierniť utrpenie obyvateľov.

Arcibiskup Karáčí, Mons. Benny Mario Travas, opisuje ťažkú realitu, v ktorej sa krajina ocitla. Vláda poskytuje občanom pomoc vo výške približne 100 amerických dolárov na rodinu. Straty, ktoré obyvatelia utrpeli, sú však mnohonásobne vyššie. Ľudia sú tak odkázaní na pomoc cirkvi a humanitárnych organizácií.

Nemocnice nezvládajú nápor chorých a ranených, už od dverí ich posielajú domov. Domy však už nestoja. Rodiny sa zhromažďujú pod provizórnymi plachtami a prístreškami, obklopení kontaminovanou vodou, ktorá poskytuje dobré podmienky pre komáre a šírenie chorôb. Potraviny, stany a siete proti komárom sú teraz najdôležitejšími komoditami, ktoré je potrebné zabezpečiť.

Provizórne stany v zaplavenom Pakistane. Foto: ACN

„Ceny stanov vyleteli do astronomických výšok, a napriek tomu sa okamžite vypredali. Preto teraz najviac potrebujeme potravinové balíčky a poriadne stany, aby sme ľuďom pomohli prežiť najbližšie dni,“ hovorí arcibiskup Travas. Kostoly v postihnutých oblastiach tiež poškodila voda. Ani tie nemôžu ľuďom slúžiť ako útočisko. „Ako viete, kde je veľký dopyt, tam prekvitá priekupníctvo. Momentálne je nemožné dostať hoci aj obyčajné lieky proti horúčke,“ vysvetľuje arcibiskup. Problémom je aj prístup k ľuďom, armádne helikoptéry nemajú kadiaľ pristávať.

Biskup Samson Shukardin z diecézy Hyderabad zdôrazňuje, že pomoc, ktorú sa snaží pakistanská cirkev zorganizovať, smeruje všetkým obyvateľom bez rozdielu v krajine, kde 96 percent obyvateľov tvoria moslimovia. V táboroch, ktoré pomohli vybudovať, je podľa aktuálnych údajov vysídlených približne 600-tisíc obyvateľov. Poskytujú v nich aj urgentnú zdravotnú starostlivosť, ktorú nemocnice v súčasnosti nezvládajú pokrývať.

Arcibiskup Travas však hovorí aj o incidentoch, keď vládne zložky pri rozdeľovaní pomoci vedome diskriminujú kresťanov a hinduistov. Podľa neho však nejde priamo o náboženskú diskrimináciu, ale o diskrimináciu chudobných, ktorá je zakorenená v triednom usporiadaní spoločnosti. Príslušníci menšinových náboženstiev sú v krajine dlhodobo marginalizovaní a znevýhodňovaní.

Nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi posiela do Pakistanu pomoc vo forme potravinových balíkov, prístreškov a liekov, ako aj finančný príspevok pre tisíce chudobných rodín na jeden mesiac a finančnú pomoc na rekonštrukciu budov a ciest. Do tejto urgentnej zbierky pozývame aj ochotných darcov zo Slovenska.


Ďalšie články