Ničivé ruské rakety Sarmat vyrábajú aj stroje českých podnikov. Firmy ich vraj dodali ešte pred anexiou Krymu

Sibírska továreň v meste Krasnojarsk vyrába podľa Kremľa rakety schopné zasiahnuť akýkoľvek cieľ na Zemi. Tieto medzikontinentálne rakety schopné niesť jadrové hlavice majú názov Sarmat. Produkcia v továrni sa uskutočňuje aj za pomoci českých strojov. Výrobca tvrdí, že ich závodu, ktorého ešte v lete oficiálne uvádzal ako partnera, doviezol ešte pred rokom 2014, teda pred anexiou Krymu.

Raketa Sarmat na kozmodrome Pleseck. Foto: Wikimedia Raketa Sarmat na kozmodrome Pleseck. Foto: Wikimedia

Továreň na rakety Sarmat má názov Krasmaš. Ide o významného producenta techniky pre ruskú armádu známeho už z dôb studenej vojny. Ruský minister zahraničia Sergej Šojgu si Krasmaš pochvaľoval počas vlaňajšej návštevy, keď sa vyjadril, že vyprodukuje jednu z najhrozivejších zbraní, ktorou by malo Rusko disponovať. Opäť za pomoci techniky dodanej zo Západu.

Jednou z českých firiem, ktorej stroje si našli cestu do továrne Krasmaš, je strojársky podnik TDZ Turn sídliaci v Brne. Druhou je spoločnosť TOS Varnsordf. Prvá spomínaná firma v dodávateľskom reťazci – TDZ Turn – sa obhajuje. Tvrdí, že stroje do Ruska síce dodala, ale malo to byť ešte pred rokom 2014, v ktorom Rusko vojensky zabralo ukrajinský polostrov Krym.

Ďalšia spoločnosť zapojená do dodávania strojov a technológií do Ruska je Stanok. Na svojom webe sa hrdí tým, že do Ruska dodala stovky kusov rôznych zariadení a strojov. Ovláda ju dvojica Rusov. Stroje z firmy Stanok ďalej smerovali ruskej firme KR Prom, ktorá je priamym dodávateľom továrne Krasmaš, čo dokazujú aj dokumenty. Zaujímavá je tým, že do roku 2019 jej stroje dodávala práve aj brnianska TDZ Turn, ktorá to potvrdila denníku Aktuálně.cz s tým, že nevie, ako sa s nimi ďalej naložilo.

V tejto súvislosti sú známe predovšetkým informácie, ktoré nedávno zverejnil na Twitteri novinár Kamil Galejev. České stroje firmy TDZ Turn vidno na starších záberoch z továrne Krasmaš z roku 2016, keď závod oslavoval výročie otvorenia.

Bývalý pracovník amerického inštitútu Wilson Center tiež v príspevku doplnil katalóg, v ktorom konkrétny český stroj zo záberov sibírskej továrne vidno. Galejev je tiež na základe ruských colných deklarácií presvedčený, že TDZ Turn dodala Rusom ďalšie výrobky aj v sankčnom období v rokoch 2014 až 2019.

To, že stroj skutočne pochádza z výroby TDZ Turn, potvrdil aj jej konateľ Petr Bačák. „Predali sme ho v decembri 2013,“ potvrdil s dôvetkom, že Rusko bolo pre české strojárenské spoločnosti veľmi zaujímavým trhom. Podľa denníka Aktuálně.cz a týždenníka Respekt.cz je však zrejmé, že výrobky tejto českej firmy putovali do Ruska aj po roku 2014 cez spomínaný dodávateľský reťazec. Až do roku 2019. Sama spoločnosť totiž ešte v júni tohto roka uvádzala ruskú firmu KR Prom na svojom webe ako partnera.

Sarmat je trojstupňová balistická raketa na kvapalné pohonné látky. Má dĺžku 35,3 metra, priemer 3 metre a hmotnosť 208 ton. Unesie 10 ton nákladu na vzdialenosť až 18-tisíc km. Na cieľ môže dopraviť 10 až 16 samostatne navádzaných jadrových hlavíc MIRV, píše Wikipédia.

Ruské zbrane okrem iného aj napriek sankciám stále v súčasnosti plní elektronika zo Západu, bez ktorej by sa nezaobišli. Štandard tejto téme v minulosti venoval osobitný článok.

https://standard.sk/235597/aj-napriek-sankciam-ruske-zbrane-stale-plni-zapadna-elektronika/

Ďalšie články