Blíži sa čas prehodnotiť členstvo v EÚ, mal povedať Orbán spolustraníkom

V nasledovných rokoch bude nevyhnutné prehodnotiť členstvo Maďarska v Európskej únii, mal povedať premiér Viktor Orbán kľúčovým členom svojej strany. V nepotvrdenom prejave, ktorého časti unikli na verejnosť, sa dotkol masového prisťahovalectva, protiruských sankcií aj úlohy Vyšehradskej štvorky.

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Do roku 2030 sa eurozóna a možno aj EÚ rozpadnú a do rovnakého dátumu sa krajiny V4 stanú čistým prispievateľom do európskeho rozpočtu, takže bude nevyhnutné prehodnotiť členstvo Maďarska v Európskej únii.

Tieto slová mal predniesť maďarský premiér Viktor Orbán na uzavretom stretnutí špičiek vládnej strany Fidezs v obci Kötcse, ktorá sa nachádza v strednej časti krajiny. Informujú o tom zahraničné médiá vrátane Rádia Slobodná Európa a maďarského webu Telex.

Orbán vo svojom prejave údajne avizoval aj hlasovanie Maďarska proti predĺženiu protiruských sankcií a vyjadril nádej, že rovnaký krok podporí Taliansko, v ktorom sa schyľuje k novej národno-konzervatívnej vláde.

Pokiaľ ide o súčasný ozbrojený konflikt, podľa maďarského premiéra mohla byť vojna na Ukrajine iba lokálna, ale Západ z nej urobil vojnu globálnu a na protiruské sankcie teraz dopláca celá Európa. „Sankciami sa Európa strelila do vlastnej nohy, lebo v ich dôsledku môže energetická kríza odstaviť až štyridsať percent európskeho priemyslu,“ malo zaznieť z úst maďarského lídra.

O prisťahovalectve aj štátnom kapitalizme

Premiér sa mal dotknúť aj otázky prisťahovalectva, ktoré nenávratne mení charakter a demografickú štruktúru európskych miest. Podľa neho môže byť v nasledovných desaťročiach (rok 2040) väčšina obyvateľov európskych sídel vrátane metropol moslimská a pred týmto scenárom varoval.

„V takom prípade musíme prehodnotiť vzťahy s týmito hlavnými mestami. Veď nakoľko môžeme nazývať tieto krajiny európskymi, keď v niektorých mestách budú Európania v menšine?“ citujú ďalej Orbána.

Maďarský premiér údajne verí, že dovtedy bude Vyšehradská štvorka silným mocenským centrom. Priznal, že v dôsledku vojny na Ukrajine je momentálne vyšehradská spolupráca v kríze, to sa však môže zmeniť. Liberálne bratislavské a pražské vedenie označil za „rozkolísané“ a myslí si, že v Česku aj na Slovensku môže vzniknúť vláda, s ktorou bude vedieť Fidesz spolupracovať.

Premiér hovoril aj o tom, že Európa nebola pripravená na nástup nových aktérov do globálnej politiky, hlavne Číny. V reakcii na efektivitu štátneho kapitalizmu v krajine draka mal skonštatovať, že chce vytvoriť podobný ekonomický model aj v Maďarsku.

V súvislosti s Maďarskom vraj Orbán ďalej povedal, že pre rast populácie treba urobiť všetko, a preto do dvoch týždňov oznámi nové opatrenia na podporu rodiny. Podľa premiéra je vraj okrem iného dôležité zachovať plnú zamestnanosť, chrániť hodnotu príjmov a neustále modernizovať ekonomiku.

Fidezs to potvrdiť nechcel

Hovorca Orbána pre RTL News povedal, že horeuvedené citácie a parafrázy nemôže potvrdiť, pretože „podujatie nebolo prístupné pre tlač“. Účastníci sú na tejto akcii viazaní mlčanlivosťou a to, čo sa dialo vo vnútri, nemohli komentovať ani po minulé roky.

Stretnutie už po 21. raz zorganizovala nadácia strany Fidesz. Zúčastnil sa na ňom spomínaný premiér, ale aj členovia vlády, poslanci, umelci, intelektuáli a podnikatelia patriaci do okruhu najsilnejšej politickej strany u našich južných susedov. Práve títo účastníci mali médiám prezradiť konkrétnosti.

Návrh na odobratie miliárd

Oficiálne nepotvrdené pasáže z prejavu prišli v čase, respektíve krátko predtým, ako Európska komisia navrhla odobrať Maďarom 7,5 miliardy eur z eurofondov okrem iného pre nedostatočný boj proti korupcii a problematické prideľovanie verejných zákaziek.

Proti tomuto kroku sa pred pár hodinami postavilo spriaznené Poľsko. Podľa agentúry MTI v nedeľu večer predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki vyhlásil, že jeho krajina je rozhodne proti kráteniu zdrojov pre Budapešť.

Varšava sa podľa slov poľského ministerského predsedu zo všetkých síl postaví proti akýmkoľvek opatreniam európskych inštitúcií, ktorých cieľom by bolo nespravodlivo pripraviť ktorýkoľvek členský štát EÚ o finančné zdroje Únie, najmä Maďarsko.

V súlade s postojom Bruselu však cez víkend vystúpil slovenský premiér Eduard Heger, podľa ktorého Európska komisia dnes koná v zmysle toho, na čom sa dohodli členské štáty pri schvaľovaní rozpočtu EÚ na sedem rokov.

Pred návrhom eurokomisie Európsky parlament vo štvrtkovom vyhlásení uviedol, že Maďarsko už viac nie je plnohodnotnou demokraciou. Orbán to následne označil za vtip.


Ďalšie články