Flámski biskupi sa otvárajú homosexuálnym párom. Aj napriek pápežovmu zákazu

Biskupi zo severnej časti Belgicka, známeho ako Flámsko, spolu s tamojším kardinálom Josefom De Keselom majú umožniť požehnanie homosexuálnych párov.

dvojica požehnanie Požehnanie páru rovnakého pohlavia. Ilustračný obrázok Foto: TASR/AP

Flámski biskupi zverejnili liturgický dokument údajne určený na požehnávanie homosexuálnych párov. Rozhodli sa tak napriek tomu, že v marci roku 2021 ho vyslovene zakázala vtedajšia vatikánska Kongregácia pre náuku viery. Jej dokument schválil sám pápež František. Už vtedy si vyslúžil značnú kritiku, hoci len potvrdil tradičné učenie katolíckej cirkvi:

„To, že v týchto vzťahoch sú prítomné pozitívne prvky, ktoré si treba vážiť a oceniť, nemôžu ospravedlniť tieto vzťahy a spraviť ich legitímnymi objektmi cirkevného požehnania, lebo pozitívne prvky existujú v kontexte zväzku nezriadeného s plánom Stvoriteľa.“

https://standard.sk/46546/prelom-vo-vatikane-knazi-nemozu-pozehnavat-zvazky-gayov-a-lesieb-je-to-hriech/

Flámsky episkopát však argumentuje slovami svojho najvyššieho šéfa. Vraj nejde proti Vatikánu, len odpovedá na pozvanie rímskeho biskupa. Cituje bod 250 z občas kritizovanej posynodálnej exhortácie Amoris laetitia, kde František píše:

„Každá osoba, nezávisle od svojej sexuálnej orientácie, musí byť rešpektovaná vo svojej dôstojnosti a prijatá s úctou, aby sa zabránilo akémukoľvek náznaku nespravodlivej diskriminácie.“

https://standard.sk/48501/zakaz-zehnat-zvazky-gayov-poburil-elton-john-hovori-o-pokrytectve-vatikanu/

Biskupi dodávajú, že „niektorí homosexuáli sa rozhodnú žiť ako pár v trvalom a vernom vzťahu,“ a tak si tiež „zaslúžia naše uznanie a podporu“. Aj keď nemôže ísť o manželstvo, „tento typ vzťahu môže byť zdrojom pokoja a spoločného šťastia,“ dopĺňajú.

Popri tom otvoria takzvané miesto stretnutia v rámci rodinnej pastorácie, ktoré bude viesť Willy Bombeek. V minulosti viedol výskum o mieste LGBT katolíkov a ich rodičov v cirkvi. Má sa volať Homosexualita a viera.

Podľa pozorovateľov je možné, že podobný dokument vydajú biskupi z južnej, frankofónnej časti Belgicka, z takzvaného Válonska.

Františkovým názorom na túto tému už v čase, keď bol arcibiskupom Buenos Aires, sme sa venovali v osobitnej analýze.

https://standard.sk/46870/v-stavke-je-prezitie-rodiny-co-o-zvazkoch-parov-rovnakeho-pohlavia-povedal-papez-frantisek/

Ďalšie články