Goodyear zaplatí českému vynálezcovi milióny dolárov. Pneumatikársky gigant si privlastnil obchodné tajomstvo

Americká spoločnosť Goodyear Tire & Rubber musí českému vynálezcovi Františkovi Hrabalovi zaplatiť 65 miliónov dolárov. Rozhodol o tom v pondelok súd v Spojených štátoch. Spor sa týkal Hrabalových nápadov ohľadom samonafukovacích pneumatík.

Ilustračné foto: Pexels.com Ilustračné foto: Pexels.com

Firma si podľa súdu privlastnila päť obchodných tajomstiev vynálezcu a jeho spoločnosti Coda Development, oznámil konateľ firmy Coda, Jan Martínek. Porota rozhodla, že Goodyear konal so zlým úmyslom. Uviedol to špecializovaný server Law360, ktorý sa venuje obchodným sporom. Správu publikovali České noviny.

Spoločnosť Coda zažalovala firmu Goodyear a jej niekdajšieho inžiniera Roberta Benedicta v roku 2015. Česká firma uviedla, že sa Hrabal v januári a júni 2009 stretol so zamestnancami Goodyearu ohľadom možnosti spolupráce a zavedenia jeho nápadov do výroby.

Americký výrobca pneumatík podpísal zmluvu o mlčanlivosti, podľa ktorej mohol využiť poznatky svojich zamestnancov iba v prípade, že by uzavrel partnerstvo s českou spoločnosťou. To sa ale nikdy nestalo.

Benedict ale využil poznatky zo schôdzok a začal ich rozvíjať v nádeji, že to spoločnosti Goodyear v nasledujúcich rokoch prinesie zisky rádovo stoviek miliónov dolárov, tvrdí spoločnosť Coda. Goodyear podľa nej tiež získal, na základe Hrabalových nápadov, dva patenty.

Súdny spor sa ešte neskončil. Firma Coda požiadala súd, aby bolo k dvom patentom priradené Hrabalovo meno. Požiadala tiež o vydanie príkazu, ktorý by spoločnosti Goodyear zakázal používať informácie, ktoré boli podľa českej firmy ukradnuté.

Technológia samonafukovacích kolies zaisťuje automatické hustenie pneumatík, ktoré obsahujú miniatúrnu pumpičku. Systém poháňa energiu, ktorú generuje rotujúce koleso. Vodič tak nemusí kontrolovať tlak v pneumatikách.


Ďalšie články