Pred Prezidentským palácom v Bratislave bol protivládny protest

V Bratislave sa v utorok popoludní konal protivládny protest, ktorý zvolávali niektoré opozičné strany. Prvá polovica mítingu bola občianska, druhá zasa určená na vystúpenia politikov. Reportérka Štandardu odhadla účasť na niekoľko tisíc ľudí.

Protivládny protest pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022. Foto: TASR/Pavol Zachar Protivládny protest pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022. Foto: TASR/Pavol Zachar

Právnička a občianska aktivistka Judita Laššáková vo svojom vystúpení uviedla, že nám kradnú štát, budúcnosť a už nám chcú ukradnúť aj ľudskú dôstojnosť. „Čakali sme, že sa nás niekto zastane, napríklad prezident Slovenskej republiky. Laššáková skritizovala prezidentku za jej nečinnosť pri „druhom SNP“ a tiež, keď Jaroslav Naď nazýval ľudí opicami, aj pri súčasnej kríze.

Dav skandoval heslá ako „Hanba!“ či „Odstúpiť!“. „Moc pochádza z ľudu a politikom sme ju len prepožičali. Ale chyba je aj na našej strane. Zvolili sme si neschopných amatérov schopných všetkého,“ prízvukovala Laššáková. Súčasne hovorila o význame referenda, lebo ľudia podľa nej stratili vieru v inštitúcie.

Protivládny protest pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022. Foto: Matúš Zajac

Politický analytik a mierový aktivista Eduard Chmelár konštatoval, že sme na Slovensku mali všelijaké vlády, ale žiadna nebola taká neschopná ako táto. „Ona je nielen neschopná, ale aj nebezpečná, lebo nám začala ukrajovať z demokracie a občianskych práv.“

Ak sa tejto vláde nepostavíme, uvarí nás ako žaby v hrnci, komentoval Chmelár. Podľa jeho slov sa tu po desiatkach rokov zaviedla zákonná cenzúra. „Ako chcú títo ľudia 17. novembra tárať o ideáloch Nežnej revolúcie? Dnes nás ešte len zastrašujú a vyhadzujú z práce, zatiaľ nás nezatvárajú. Ale tento režim sa viac podobá na normalizačný než na demokraticky,“ doplnil politický analytik.

Protivládny protest pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022. Foto: TASR/Pavol Zachar

Michal Kotian s Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov na Slovensku upozornili na to, že 32 percent dôchodcov žije pod hranicou chudoby. Podľa ich slov za 9 mesiacov nedala táto vláda seniorom nič. „Rozhodujeme sa, či si kúpiť lieky alebo jedlo. Zo slovenských dôchodcov sa stali žobráci,“ konštatovali.

Primátor Galanty Peter Paška, zastupujúci ZMOS, kritizoval súčasnú vládu za niektoré kroky, ktoré mestám a obciam predražujú ich fungovanie. Požadoval urýchlené zverejňovanie výziev na projekty z eurofondov a Plánu obnovy a tiež kompenzáciu všetkých chybných rozhodnutí kabinetu. „Treba zastropovať ceny energii, chrániť domácich výrobcov a zamestnávateľov. Táto vláda nič z toho nerobí,” domnieva sa. Paška vyjadril podporu predčasným voľbám.

Protivládny protest pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022. Foto: Matúš Zajac

V politickej časti protestu vystúpil predseda SNS Andrej Danko: Či sa to niekomu páči alebo nie, myslím si, že nás zachráni len ruský plyn. Preto rokujem s rôznymi partnermi i podpredsedom vlády Ruska, aby sme sa s nimi vedeli dohodnúť, ak sa niekedy dostaneme do vlády.” Podľa jeho slov: „Chceme pomáhať Slovákom ako Orbán Maďarsku.“

Súčasne nabádal ľudí, aby boli na seba vľúdni, lebo nás čakajú ťažké časy. Ľuďom pred Prezidentským palácom odkázal, že rovnaké protesty sú aj v Taliansku či vo Francúzsku, len sa o nich nedozvieme.

https://standard.sk/250686/markiza-oznacila-ucastnikov-protivladneho-protestu-za-dezolatov-neskor-sa-ospravedlnila/

Opozícia si môže podľa predsedu mimoparlamentnej strany Život-NS Tomáša Tarabu v parlamente klásť voči koaličnej menšine podmienky. Vyzval na prijatie ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia parlamentu.

Šéf hnutia Republika, Milan Uhrík, vyzdvihol význam angažovanosti a dnešného opozičného protestu. „Zelenskému posielajú miliardy a na vlastných dôchodcov kašlú a zoberú im aj to posledné. Je to hanba do celého sveta,“ uviedol. Podľa jeho slov je za to zodpovedný „pseudopremiér“ Heger, Matovič, Remišová a „prezident Rizman s jeho priateľkou Čaputovou“. „Myslel som si, že po Kiskovi sa nedá mať horšieho prezidenta, ale Čaputová to dokázala,“ podčiarkol.

Milan Uhrík (vpravo) na protivládnom proteste pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022. Foto: Matúš Zajac

Povedal aj to, že súčasná kríza je politická a vyhovuje Spojeným štátom. „Sankcie sú samovražedné, musíme sa vydať cestou Maďarov a cez bilaterálne dohody zabezpečiť dodávky plynu a vykašľať sa na bláznov a psychopatov v Bruseli,“ zdôraznil Uhrík. Slovensko, doplnil, potrebuje generáciu nových politikov, ktorí sa neboja postaviť za Slovensko doma aj v zahraničí a neboja sa ísť do ulíc.

„Chcú pochovať našu národnú identitu, zakázať nám chov aj pestovanie, aby sme toto všetko neprežili,“ domnieva sa predseda strany Národná koalícia Rudolf Huliak. Následne vyzdvihol význam našich úrodných polí a potravinovej sebestačnosti. „Máme na to, aby sme boli sebestační.“

Predseda Smeru-SD Robert Fico konštatoval, že nie je čas na politikárčenie, treba ukázať jednotu, ktorá musí viesť k výmene vlády: „Necítim sa byť dezolátom, sme slušní občania. Hanba médiám, ktoré nás takto špinia. Keby sme mali schopnú vládu a prezidentku, dnes tu nie sme. Keby bolo zdražovanie objektívne, asi tu nestojím. Zatiahli nás do vojny, s ktorou nemáme nič spoločne. Treba povedať, kto za to nesie zodpovednosť.“

Robert Fico na protivládnom proteste pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022. Foto: Matúš Zajac

Fico ďalej kritizoval dvojaký meter tejto vlády tvrdením, že „pred našimi domami protestovali a nám to zakazujú.“ Zdôraznil význam predčasných volieb, ktoré by podľa neho viedli k vytvoreniu stabilnej vlády a ukončeniu energetickej krízy. Peňazí v štátnej kase i z európskych peňazí je, ako povedal, dostatok. Treba však viesť kvalitný dialóg s mestami, cirkvami či zamestnávateľmi.

Na záver požiadal šéf Smeru premiéra Hegera, aby podal demisiu, vládnych politikov o zmenu Ústavy v súvislosti s možnosťou predčasných volieb a prezidentku, aby zabezpečovala riadny chod ústavných orgánov a prestala mariť aj druhé referendum.

Bratislavská krajská polícia informovala na sociálnej sieti o pokojnom priebehu zhromaždenia. „Prípady narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti sme nezaznamenali,“ priblížili policajti.


Ďalšie články