USA pripravujú plán pre prípad jadrového útoku zo strany Ruska, uviedla americká veľvyslankyňa

Spojené štáty pracujú na vytvorení akčného plánu pre prípad jadrového útoku zo strany Ruska. Oznámila to veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková v rozhovore pre server Európska pravda.

Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: Facebook Veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: Facebook

Od začiatku vojny na Ukrajine viacerí odborníci a analytici špekulovali o pravdepodobnosti a možnom rozsahu použitia jadrových zbraní. V posledných týždňoch je počuť aj hlasy, ktoré upozorňujú na možnosť, že by Rusko mohlo siahnuť po jadrových zbraniach, ak by sa situácia na fronte nevyvíjala dobre.

Veľvyslankyňa Spojených štátov na Ukrajine Bridget Brinková v rozhovore pre server Európska pravda reagovala na redaktorkou položenú otázku vyhlásením, že USA pripravujú akčný plán, ktorý by sa aplikoval v prípade použitia jadrových zbraní Moskvou.

Na otázku, či majú Spojené štáty plán pre prípad jadrového úderu, Brinková odpovedala: „V USA na tom pracujeme a spolu s našimi partnermi vymýšľame, ako budeme reagovať, ak Rusko podnikne kroky, ktoré by boli úplne neprijateľné.“ Skúsená diplomatka a bývalá veľvyslankyňa USA na Slovensku dodala, že prezident Biden sa k tomu vyjadril veľmi jasne.

„Prezident Biden dal jasne najavo, že akékoľvek použitie jadrových zbraní bude absolútne neprijateľné a bude mať vážne dôsledky,“ objasnila v rozhovore Brinková s tým, že podľa Bidena sú už akékoľvek úvahy o použití jadrových zbraní absolútne nezodpovedné. „My aj Rusko sme vyhlásili, že jadrovú vojnu nie je možné vyhrať a je neprijateľné o nej uvažovať,“ upozornila.

„Čo sa týka Záporožia, aj tu je situácia nebezpečná. Podporujeme návrh ukrajinskej vlády na vytvorenie demilitarizovanej zóny, ako aj návrat Záporožskej oblasti pod ukrajinskú kontrolu. Na týchto cieľoch spolupracujeme s MAAE a medzinárodnými partnermi, pretože situácia je tam naozaj nebezpečná,“ uzavrela veľvyslankyňa.


Ďalšie články