Po prezidentovi Rizmanovi ďalší prešľap. OSN dala k Čaputovej prejavu slovinskú vlajku

Prezidentke SR Zuzane Čaputovej pridelili na oficiálnom YouTube účte OSN vlajku Slovinska. Chybu zatiaľ neopravili.

Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie so slovinským prezidentom Borutom Pahorom. Foto: TASR/AP Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie so slovinským prezidentom Borutom Pahorom. Foto: TASR/AP

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystúpila v utorok vo všeobecnej rozprave na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. V prejave skonštatovala, že reakcia medzinárodného spoločenstva na ruskú okupáciu častí Gruzínska a Ukrajiny bola nedostatočná, keďže jeho odhodlanie oslabili obavy o vlastný komfort. Táto slabosť podľa nej povzbudila Rusko k ďalšej agresii. Zdôraznila, že Slovensko je priamy sused Ukrajiny a vojna ohrozuje aj jeho bezpečnosť.

Prezidentka sa vyjadrila aj ku klimatickej kríze a dotkla sa aj krízy relativizácie hodnôt a faktov, ktorú označila za „epidémiu lží, propagandy a dezinformácií“.

Pozornému oku však neunikne, že oficiálny YouTube účet OSN priradil k jej prejavu slovinskú vlajku namiesto slovenskej.

Na medzinárodný prešľap už v komentároch upozornili početní návštevníci stránky. „Niekto v OSN by mal vedieť, aký je rozdiel medzi slovinskými a slovenskými vlajkami,“ „ZMEŇTE VLAJKU!! Deti v škole majú viac vedomostí ako správca tohto YouTube kanála“ či „Prosím, prosím, opravte tú vlajku. Mala by byť SLOVENSKÁ, nie slovinská,“ píšu ľudia v reakciách, ktoré získali najviac páčikov.

Zuzana Čaputová vo všeobecnej rozprave na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Foto: Reprofoto/ YouTube OSN

Napriek tomu chybu dosiaľ nikto neopravil.

Prezidentku tak v krátkom časovom horizonte postretli už dva svetové prešľapy. Na pondelkovom štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. označila Agentúra AP (Associated Press) za prezidenta Slovenskej republiky jej partnera Juraja Rizmana, pričom ďalej spomenula len „jeho delegáciu“. Zuzanu Čaputovú úplne opomenula.

Popis k fotke následne prebrali aj ostatné fotoagentúry, ktoré poskytujú snímky pre médiá na celom svete. Tým sa faux pas stalo virálnym a globálnym. AP svoju chybu neskôr opravila.

https://standard.sk/250006/slovensko-ma-vraj-prezidenta-agentura-ap-si-pomylila-caputovu-s-jej-partnerom-rizmanom/

Ďalšie články