Demografia je na strane černochov, písal po triumfe švédskej pravice raper s africko-slovenskými koreňmi

Volebného víťazstva švédskej pravice sa veľmi obávať netreba, časom ho predsa zvrátia prisťahovalci. Aj tak možno interpretovať myšlienku, ktorou svojich fanúšikov povzbudil jeden z najznámejších raperov v tejto škandinávskej krajine – Timbuktu. On sám má korene nielen v Afrike, ale aj na Slovensku a v západnej Európe.

150171194_10159505154767650_1178036534129883819_n

Úspech švédskej pravice v nedávnych parlamentných voľbách, ktorým vo veľkom dominovala aj téma migrantov, zaskočil aj časť umeleckej obce, ktorá je politicky naklonená skôr doľava.

Jedným z jej nespokojných členov je aj tamojší raper Jason Diakité, známejší pod pseudonymom Timbuktu. Svoj nesúhlas s volebným výsledkom vyjadril na Instagrame a zároveň „všetkým čiernym a hnedým ľuďom vo Švédsku“ zanechal povzbudivý odkaz obsahujúci aj myšlienku, že „čas, dobro a demografia je na našej strane“.

View this post on Instagram

A post shared by Jason Diakité (@jasontmbk)

Príspevok napísal v pondelok 12. septembra, teda iba deň po voľbách, keď víťazstvo pravice vôbec nebolo isté a hlasy sa iba spočítavali.

Svoje slová najprv nerozvil, no faktom je, že rodiny s prisťahovaleckým pozadím sú vo všeobecnosti početnejšie ako domáce. Pravdou tiež je, že podľa niektorých kvalifikovaných odhadov sa môžu stať Švédi menšinou vo vlastnom štáte už o zhruba 50 rokov.

To by, pochopiteľne, zásadným spôsobom prekreslilo aj politickú mapu v tejto severskej krajine v prospech progresívnej ľavice.

Krajne pravicový mýtus?

Spevákove slová vzápätí vzbudili pomerne veľký rozruch, čomu dozaista napomohla aj jeho popularita. Hudobník totiž v minulosti získal niekoľko cien Grammy, čo je najvyššie ocenenie svojho druhu vo Švédsku. Jeho skladby majú na YouTube niekoľko stoviek tisíc až miliónov pozretí.

Na príspevok reagoval aj známy novinár Ivar Arpi, ktorého na Twitteri sleduje viac ako 136-tisíc používateľov. „Prečo raper Timbuktu šíri krajne pravicové mýty o prebiehajúcej výmene ľudí?“ spýtal sa.

Po tom, čo sa žurnalista vyjadril k problematickej povahe umelcových výrokov, mu na Twitteri Timbuktu sám odpovedal, že demografia je taká, že vo Švédsku žije už 25 percent obyvateľov s koreňmi mimo Európy. Arpi kontroval mimo iného výčitkou, že Timbuktu odlišuje ľudí podľa farby pleti.

Timbuktu sa narodil vo Švédsku, no jeho korene sú veľmi multikultúrne. Jeho otec má podľa webu Ethnic Celebs afroamerický pôvod, narodil sa v USA a čiastočne vyrastal v Nigérii. Matka je beloška vyrastajúca v Pennsylvánii a má spolovice slovenský pôvod, pričom z druhej polovice nemecký, prípadne anglický.

Kto je pravicový strašiak?  

Zostavením novej švédskej vlády poverili v pondelok lídra konzervatívnej Umiernenej strany Ulfa Kristerssona, ktorý pravicový blok viedol. Blok zložený zo štvorice strán – Umiernených, Švédskych demokratov, Kresťanských demokratov a Liberálnej strany – si vo voľbách zaistil v 349-člennom parlamente tesnú väčšinu, a to 176 kresiel.

Ak však ľudia ako Timbuktu varujú pred pravicou, myslia tým najmä protiimigračných Švédskych demokratov. Strana Jimmieho Äkessona zinkasovala historických 20,5 percenta hlasov a obsadila celkovo druhé miesto. Prvé získala Švédska sociálnodemokratická strana premiérky Magdaleny Anderssonovej so ziskom 30,3 percenta a tretie spomínaná Umiernená strana (19,1 percenta).


Ďalšie články