Na pláži v Sevastopole uviazlo záhadné bezposádkové plavidlo

Na pláži v blízkosti hlavnej ruskej základne Čiernomorskej flotily v Sevastopole na anektovanom Kryme objavili v stredu „záhadné“ bezposádkové plavidlo, ktoré zrejme prekĺzlo cez hliadky. Rusi tvrdia, že ho zničili. Niektorým expertom toto zariadenie pripomína plavidlo určené na boj.

Bezposádkové plavidlo nájdené v Sevastopole. Foto: sevastopol.su Bezposádkové plavidlo nájdené v Sevastopole. Foto: sevastopol.su

Prokremeľské telegramové kanály informovali, že na mori boli dve takéto plavidlá, pričom jedno z nich bolo vyplavené na breh.

Fotografie plavidla sa objavili aj na twitterových účtoch.

Podľa televíznej stanice Prvý kanál, sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev informoval, že plavidlo objavili v ranných hodinách. Na miesto okamžite vyrazili experti a pyrotechnici. Po preskúmaní ho odtiahli na more a odpálili. Výbuch počulo množstvo ľudí, ale ako zdôraznil Razvožajev, obyvateľom Sevastopolu nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Podľa portálu sevastopol.su Razvožajev oznámil, že viac informácií k incidentu nemôže poskytnúť. „Nikomu sa nič nestalo. Všetky potrebné opatrenia boli vykonané včas. Závery urobia odborníci,“ dodal.

Fotografiu z výbuchu zverejnila aj sevastopolská televízia.

sev.tv/news/

Podľa portálu lenta.ru očití svedkovia potvrdili výbuch. Niektorí hovorili o lietadle, ktoré preletelo nad miestom výbuchu.  Pláž, kde sa plavidlo našlo, polícia dočasne uzavrela.

Analytik Sutton

Bezpečnostný analytik H. I. Sutton na portáli Naval News poznamenal, že toto plavidlo (Unmanned surface vehicle – USV) uviazlo na brehu v blízkosti vstupu do prístavu, teda v oblasti, ktorú využívajú ruské námorné sily. Prístav sa nachádza približne 240 kilometrov od Ukrajincami kontrolovaného pobrežia. Podľa analytika možno predpokladať, že plavidlo prevádzkovali Ukrajinci.

„Plavidlo na mieru je malé, ale účelné. Je poháňané jedným motorom namontovaným vo vnútri s ovládateľnou turbínou. To naznačuje pomerne vysoký výkon, je to vyrobené pre rýchlosť. A také malé plavidlo, veľké asi ako kajak, by pravdepodobne malo veľmi malú zistiteľnosť radarom. V hornej časti je niekoľko senzorov. Hlavným z nich je kamera namontovaná na stĺpiku a dopredu smerujúce infračervené zariadenie (FLIR). Toto je pravdepodobne hlavný senzor na riadenie a situačné povedomie. Za kamerou je plochá anténa, možno na navigáciu a/alebo komunikáciu. Na prove je menšia kamera alebo senzor, ktorý zrejme smeruje dopredu. Na prove sú dva dopredu smerujúce senzory,“ opísal plavidlo analytik.

Výbušné plavidlo?

Zverejnené fotografie nezobrazujú interiér zariadenia. Jeho zakrivený tvar s vonkajším zosilnením však pripomína bojovú hlavicu, uvádza Sutton.

„Teória hovorí, že toto zariadenie je navrhnuté tak, aby narazilo do iného plavidla a vybuchlo, čo je moderná interpretácia výbušného člna. Toto vysvetľuje aj zhluk senzorov na prove,“ poznamenal.

Výbušné člny nie sú podľa Suttona novinkou a občas priniesli veľké úspechy. Priekopníkmi v ich vývoji boli Taliani počas druhej svetovej vojny a používajú sa dodnes. Nedávno ich použili v Červenom mori Iránom podporovaní jemenskí povstalci – šiiti z hnutia húsíov.

„V tejto fáze si však nemôžeme byť istí jeho účelom,“ konštatoval analytik. Podľa neho je zvláštne, že Rusi plavidlo odpálili, ale ako poznamenal, existuje možnosť, že ho už podrobne poznajú.

„Odpálenie zariadenia tiež podporuje domnienku, že obsahovalo výbušniny,“ dodal Sutton.

Analytik Trevithick

Analytik Joseph Trevithick sa zas domnieva, že toto plavidlo by mohlo byť nakonfigurované aj na pozorovacie a prieskumné misie. Ukrajinskí špeciálni operátori sú podľa neho známi tým, že ,okrem iného, podnikajú námorné operácie na juhu Ukrajiny.

„Tento bezposádkový čln by teda mohol poskytnúť cenné informácie o cieľovej oblasti pred misiou, ponúknuť ďalšie situačné povedomie počas jej vykonávania a pomôcť s hodnotením škôd po misii,“ uviedol Trevithick na portáli The Drive.

V skutočnosti má však plavidlo podľa neho množstvo funkcií, ktoré by mohli poukazovať na to, že ide skôr o zbraň než „sledovaciu a prieskumnú platformu“. Niektorí pozorovatelia, ako uviedol, totiž tvrdia, že dve klenby na prove by mohli byť kontaktnými rozbuškami, ktoré spustia výbuch po náraze do veľkého objektu.

Pentagón?

Vzhľadom na toto všetko je podľa Trevithicka zaujímavé pripomenúť, že „bezposádkové plavidlá pobrežnej obrany“ boli súčasťou balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý Pentagón oznámil už v apríli. Americkí predstavitelia však odmietli poskytnúť akékoľvek podrobnosti v tejto veci.

Analytik pripomenul, že ukrajinské sily už preukázali svoju schopnosť premeniť komerčne dostupné drony na improvizované riadené strely. Nebolo by preto prekvapujúce, že „na Ukrajine je záujem o približne podobnú námornú spôsobilosť“.

Podľa Trevithicka nie je žiadnym tajomstvom, že ukrajinská armáda sa aktívne zamerala na Sevastopol, najmä na zložky Čiernomorskej flotily. V posledných týždňoch došlo k viacerým útokom dronov na jej zariadenia v Sevastopole.

Podobne ako Sutton aj Trevithick tvrdí, že riadená detonácia plavidla na mori by mohla naznačovať, že obsahovalo výbušniny, alebo prinajmenšom, že sa Rusi obávali toho, že by to tak mohlo byť. „To by zase mohlo dodať ďalšiu dôveryhodnosť tomu, že USV je samovražedný dron,“ dodal.


Ďalšie články