Taliani sa pred voľbami sporia, kto je fašista a Putinov agent

Návrat fašistov alebo Maria Draghiho, Putinov vplyv a pokračujúca vládna nestabilita. Toto sú spolu s energetickou otázkou hlavné témy v médiách a vo verejnom priestore v kampani pred nedeľnými parlamentnými voľbami v Taliansku.

Búrky a záplavy na jadranskom pobreží si vyžiadali už sedem obetí Taliansky premiér Mario Draghi. Foto: Ap/TASR

Voľby vyhrajú stredopravé strany, ukazujú prieskumy verejnej mienky. Jeden za druhým totiž vedú Bratia Talianska (Fratelli d’Italia) a podľa poslednej sondáže by získali štvrtinu zo všetkých hlasov. Spolu s ďalšími pravicovými zoskupeniami majú mať prevahu nad ľavicou. Najmä zahraničné médiá Bratov Talianska označujú za fašistov a za krajnú pravicu. Dôvodom je ich kritika otvorenej imigračnej politiky, viacerých rozhodnutí Európskej únie, ako aj silný dôraz na konzervatívne a kresťanské hodnoty. Ľavicový expremiér Matteo Renzi v tomto súvise povedal, že fašizmus prišiel pred 100 rokmi s Benitom Mussolinim a v súčasnosti nehrozí, a predsa tohto strašiaka vyťahujú aj niektorí domáci politici a komentátori.

Ešte pravicovejšie od Bratov Taliansku sú menšie strany s minimálnymi preferenciami. Napríklad Italexit, ktorá chce odchod z EÚ, alebo Forza Nuova, ktorej hrozilo rozpustenie pre údajne extrémistické postoje a ktorá nemôže v týchto voľbách zápoliť pre nedostatok vyzbieraných hlasov.

Na čele „bratov“ je „sestra“ Giorgia Meloniová, ktorá sa v 31 rokoch stala najmladšou ministerkou v histórii republiky vo vláde známeho podnikateľa Silvia Berlusconiho. Neskôr ako prvá tehotná žena kandidovala za primátorku Ríma. Pred dvomi rokmi sa stala predsedníčka celoeurópskej strany Európskych konzervatívcov a reformistov. Jej oponenti však tvrdia, že nie je pripravená vládnuť. Utešujú sa tým, že vlády v stredomorskej krajine majú krátku životnosť a predpovedajú, že Meloniová bude premiérkou len rok.

https://standard.sk/252609/ursula-prec-salvini-vyzval-von-der-leyenovu-na-odstupenie/

Bude Super Mario Draghi pokračovať?

Aj keď sa končí vláda národnej jednoty a Draghi nekandiduje, aj tak možno ostane premiérom. Je veľa nerozhodných voličov a ak by napokon šli k urnám a dali hlas ľavici, niekdajší šéf Európskej centrálnej banky bude v hre. Rozhádané a početné ľavicové strany by sa ľahko dohodli na pokračovaní súčasného predsedu vlády, špekulujú niektorí komentátori. Nepolitický a techokratický bývalý bankár sa stále teší obľube medzi liberálmi a ľavičiarmi v parlamente, mimo neho aj v zahraničí. Pre pozitívne ohlasy až nekritické očakávania ho niektorí komentátori posmešne prezývali „Santo subito“ (svätý ihneď).

„Super Mario“ navyše tento týždeň získal v USA cenu Štátnik roka. Prvý muž Talianska v prejave varoval pred hroziacou polarizáciou po ruskej invázii na Ukrajine. To, ako sa budeme správať s autokraciami, určí našu budúcnosť, povedal. Apeloval na jednotu Západu a vyjadril nádej, že „Rusko sa rozhodne vrátiť k tým istým normám, ku ktorým sa prihlásilo v roku 1945“.

„Dobrý životopis nestačí na prekonanie tejto krízy,“ reagoval na cenu líder ľavicovo-populistického hnutia Päť hviezd Giuseppe Conte. Toho začiatkom roku 2021 počas pandémie nahradil na premiérskej stoličke práve Draghi. Aj keď Päť hviezd bolo súčasťou Draghiho vlády, Conte mu v júli 2022 odmietol vyjadriť dôveru. Conte svojmu nasledovníkovi vyčítal dôraz na povinné očkovanie i poslanie zbraní Kyjevu, lebo to vraj predĺži vojnu na Ukrajine o desaťročia.

https://standard.sk/26339/po-demisii-premiera-v-taliansku-salvini-dufa-v-predcasne-volby/

Stál Salvini za pádom vlády?

Popri návrate fašizmu a Draghiho sa vo volebnej kampani hovorí o ruskom vplyve. Hlavným podozrivým je Matteo Salvini, líder pravicovo populistickej Ligy, ktorá nie tak dávno kraľovala predvolebným prieskumom pred Bratmi Talianska. V minulosti sa Salvini netajil sympatiami k Vladimirovi Putinovi. Spolu s niekoľkými ďalšími stranami Liga v júli nezahlasovala za dôveru vláde národnej jednoty Maria Draghiho. Médiá následne špekulovali, či za Draghiho pádom nestojí Vladimir Putin.

Krátko pred hlasovaním bývalý prezident Ruskej federácie Dimitrij Medvedev zverejnil na sociálnej sieti obrázok, ktorý naznačuje, že môže padnúť ďalší politik. Na fotografii vidieť britského premiéra Borisa Johnsona, Maria Draghiho a potom nasleduje otáznik. Minister zahraničia Luigi Di Maio poznamenal, že Draghiho pád oslavujú v Moskve.

„Chceme vedieť, či bol Putin za pádom Draghiho vlády, to by bolo veľmi vážne. Salvini nič nepopiera, my žiadame pravdu v parlamente,“ apeloval expremiér a tajomník Demokratickej strany Enrico Letta.

Za falošné správy to označil štátny podsekretár zodpovedný za tajné služby Franco Gabrielli. Salvini navyše spomenul svoje “súdne žaloby na roztržitých/zlomyseľných novinárov“ a „úbohému Lettovi“ odkázal, že Taliani si 25. septembra slobodne vyberú, komu veria. Pochybnosti však pretrvávajú.

Keď bol Salvini minister vnútra v roku 2018, jeho človek sa mal stretnúť s troma Rusmi v moskovskom hoteli Metropol. Tam uzavrel obchod, ktorý vraj pre Ligu priniesol 65 miliónov dolárov. Tvrdí to portál Buzzfeed news a televízia Rai 3.

https://standard.sk/228036/expremier-proti-premierovi-v-taliansku-pisu-o-absurdnom-divadle-a-ubohych-ambiciach-politikov/

Podľa Mattea Salviniho je dohoda s Rusmi výmysel:

„Toto nie je vyšetrovanie, to je novinárska kačica. Neprišli žiadne peniaze a žiadne ani neprídu. Nemáme peniaze v Luxemburgu, vo Švajčiarsku, v mojom dome nemám ruble, doláre, jeny ani ropu.”

Sociálny demokrat Enrico Letta, ktorého strana je v prieskumoch hneď za Bratmi Talianska, sa tento týždeň v Nemecku stretol s politickým spojencom kancelárom Olafom Scholzom. „Ak nevyhráme, Putin sa bude radovať ako prvý,“ povedal taliansky politik v Berlíne.

Lettova cesta, aby „získal pomoc a požehnanie cudzineckej strany“, bola jeho „ďalšou chybou“ a pokusom kompromitovať „národný záujem“, vyčítali mu potenciálni spojenci zo stredoľavicového spektra.

Pápež talianskej politike nerozumie, pre voľby skrátil nedeľnú cestu na juh krajiny

https://standard.sk/219688/otrasy-v-talianskej-vlade-pre-spory-o-ukrajinu-sef-diplomacie-sa-zastal-kyjeva-a-zalozil-si-vlastne-hnutie/

Na taliansku politiku sa v posledných apoštolských cestách pýtali i Františka. Latinskoamerický pápež sa priznal, že jej nerozumie. Za všetko podľa neho hovorí, že krajina mala za posledných 20 rokov 20 vlád. „Každý tancuje tango svojím štýlom,“ žartoval. Vysvetlil, že „sa nechce miešať“ do politiky, no ako dodal, „nikto nemôže povedať, že Draghi nebol mužom vysokej medzinárodnej kvality“.

Vo volebný deň rímsky biskup navštívi juhotalianske mesto Matera. Aby pútnici stihli odvoliť, pápež sa do Vatikánu vráti o niekoľko hodín skôr, ako sa čakalo.


Ďalšie články