Putinova mobilizácia všetko zmenila. EÚ opäť chystá ďalšie sankcie na Rusko

Ruská mobilizácia sa dočká európskej ozveny. Na mimoriadnom stretnutí šéfov diplomacií štátov EÚ v New Yorku sa zhodli na ďalších sankciách. Nejde však o úplne nové opatrenia, skôr sprísnenie tých aktuálnych.

borrell_kuleba Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (vpravo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Zdroj: Twitter / Josep Borrell

Len pred pár týždňami sa Únia zhodla, že ďalšie sankcie na Rusko zatiaľ nechystá. Viaceré štáty, najhlasnejšie Maďarsko, prísnejšie opatrenia odmietli a na sankcionovaní plynu či zrušení vydávania víz pre Rusov nebola zhoda. Zopakovala to minulý týždeň šéfka Ursula von der Leyenová v prejave o stave Únie.

https://standard.sk/247815/leyenova-polsko-malo-pri-rusku-pravdu-zapad-sa-mylil-dalsie-sankcie-proti-rusku-unia-nechysta/

Všetko sa zmenilo, keď ruský prezident Vladimir Putin ohlásil čiastočnú mobilizáciu, prvú od druhej svetovej vojny. Rusko chce uviesť do bojovej pohotovosti 300-tisíc záložníkov a veteránov. Po mesiacoch od posledných protivojnových protestov vyšli Rusi, napriek hrozbe vysokých trestov, opäť do ulíc. Mnohí bojovať, v ich očiach nezmyselnej vojne, nechcú. Polícia na protestoch masovo zatýka.

Ukrajinu, po vojenských úspechoch na severovýchode územia a vytlačení Rusov, zrejme čaká náročná jeseň. Otázkou zostáva, kedy sa ruské posily dostanú na front a nakoľko sa prejaví haprujúce zásobovanie a klesajúca bojová morálka.

Západ reaguje

Putinove hrozby o použití „akýchkoľvek prostriedkov“ (teoreticky aj jadrových zbraní) vyvolali na Západe rezolútnu odozvu. USA napríklad, v prípade eskalácie, pohrozili zrušením ruskej čiernomorskej flotily a základne na Kryme. Ide o citlivé miesto, napokon, cenné ruské ponorky sa už presunuli zo Sevastopoľa na polostrove do Novorossijska.

Vyhlásenie mobilizácie zaznelo počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Zúčastnení ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ využili príležitosť a zvolali mimoriadne rokovanie.

Zrušil stretnutie s Lavrovom

Cyperský prezident Nikos Anastasiades zrušil plánované stretnutie s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v New Yorku, keďže sa EÚ akurát dohodla na nových sankciách.

Držali sme sa pokynov Bruselu, aby sme sa pred očakávanými rozhodnutiami EÚ (prijať nové sankcie) vyhýbali dvojstranným stretnutiam s Ruskom,“ povedal pre štátnu rozhlasovú stanicu hovorca cyperskej vlády Marios Pelekanos.

Ako budú vyzerať nové sankcie

Ministri sa v noci zo stredy na štvrtok dohodli, že pripravia nové protiruské sankcie a zvýšia dodávky zbraní pre Ukrajinu. Bude to už ôsmy sankčný balík. Mali by byť zamerané na „dôležitejšie sektory ruskej ekonomiky a budú naďalej cielené na ľudí zodpovedných za vojnu a agresiu na Ukrajine,“ uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell, ktorému po boku sedel ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Portál Politico sa dostal k podrobnejším informáciám, ako by mohol nový sankčný balík vyzerať. Nečakajte sankcie na ruský plyn, o ktorých sa počas leta intenzívne diskutovalo, ale boli politicky nepriechodné a pred zimnou vykurovacou sezónou potenciálne dvojsečné.

Na základe informácií od štyroch diplomatických zdrojov portál píše, že Európska komisia predstaví členským štátom súbor opatrení už v piatok. Konkrétne sú údajne v hre cenové stropy na dovážanú ruskú ropu, podobne ako ich navrhovalo zoskupenie G7. Mal by sa tiež rozšíriť menný sankčný zoznam (pripomeňme, že na Donbas už narukovali aj niektorí poslanci ruskej Dumy a ďalších na to vyzýva jej predseda) a obchodovanie s luxusným tovarom s Ruskom.

Ministri EÚ sa zídu na ďalšom formálnom stretnutí v polovici októbra, na ktorom sa očakáva schválenie sankčného balíka.


Ďalšie články