Obyvatelia Česka si dnes budú voliť predstaviteľov obcí a tretinu Senátu

V Českej republike sa dnes začnú komunálne a senátne voľby. Volebné miestnosti sa v piatok, prvý deň volieb, otvoria o 14.00 h. Okrem nových obecných zastupiteľstiev bude časť republiky voliť aj tretinu hornej komory parlamentu.

Česká vlajka. Foto: Flickr.com Ilustračný záber. Foto: Flickr.com

Podľa stanice ČT24 kandiduje tento rok v komunálnych voľbách rekordne nízky počet kandidátov, v tretine obcí je len jedna kandidátna listina. Všeobecne klesá záujem o komunálne voľby aj o možnosť kandidovať v nich. Účasť voličov v nich naposledy v roku 2018 bola približne 47 percent.

„O mandát v komunálnych voľbách sa usiluje 195.392 kandidátov. Teda takmer o 21-tisíc menej než v roku 2018, keď sa konali posledné riadne voľby do obecných zastupiteľstiev,“ povedala prvá podpredsedníčka Českého štatistického úradu (ČSÚ) Eva Krumpová. V 11 obciach sa komunálne voľby neuskutočnia, pretože sa v nich neprihlásil dostatočný počet kandidátov.

Okrem poslancov do obecných zastupiteľstiev bude časť Česka voliť aj senátorov. Do hornej komory parlamentu ČR sa tretina jeho zástupcov volí každé dva roky. V týchto voľbách sa používa väčšinový volebný systém, v ktorom za každý volebný obvod je do Senátu zvolený len jeden zástupca.

(tasr)


Ďalšie články