Trestnému stíhaniu čelí ďalší poslanec OĽaNO. Obžalovali ho ešte v roku 2018

Strana Igora Matoviča do Národnej rady dotiahla už tretieho poslanca, ktorý čelí trestnému stíhaniu. Najnovšie na verejnosť prenikla štyri roky stará, no stále aktuálna, obžaloba zákonodarcu Igora Husa.

poslanec Igor Hus O¼aNO Slovensko poslanecký s¾ub skladanie Na snímke Igor Hus (OĽaNO) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky VIII. volebného obdobia 20. marca 2020 v Bratislave. Foto: Michal Svítok/TASR

Poslanec koaličnej strany OĽaNO Igor Hus je obžalovaný zo zneužitia právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu, za čo mu hrozí 10 až 20 rokov odňatia slobody. Informuje o tom Denník N.

Martinský prokurátor obžaloval Husa ešte v máji roku 2018, no strana ministra financií Igora Matoviča, aj politik samotný, o prebiehajúcom trestnom stíhaní za celé roky neinformovali.

Hus sa mal ako primátor Turčianskych Teplíc dopustiť trestného činu tým, že Slovenským liečebným kúpeľom vyruboval daň z ubytovania napriek tomu, že súdy právoplatne rozhodli, že to nemá robiť, pretože na kúpele sa daň nevzťahuje. Išlo o približne 160-tisíc eur.

Prípad momentálne stojí na Okresnom súde v Trnave. Predtým ho posudzoval Okresný súd v Martine, no z dôvodu možnej zaujatosti sudcov (Hus pôsobil ako okresný policajný riaditeľ v Martine aj ako riaditeľ obvodného oddelenia v Turčianskych Tepliciach) bola vec presunutá.

Obžalovaný tvrdí, že je nevinný. „Podľa môjho názoru mi bolo obvinenie vznesené nezákonne, a to z dôvodu, že ako primátor som miestnym kúpeľom vyrubil daň za ubytovanie, pričom v inom prípade, v inej obci, prokurátor stíhal majiteľa kúpeľov v opačnom garde za to, že túto daň za ubytovanie obci neodviedol. Teda rovnaký prípad a dva rozdielne právne názory prokurátora,“ povedal Hus.

Husa, ako nádejného poslanca OĽaNO, pred voľbami predstavil vtedy ešte iba zabávač a podnikateľ Jozef Pročko. „Uvedomil si, že korupčné chápadlá sú prepletené skrz-naskrz celým systémom a postupne treba tieto chápadlá poodsekávať. Igor využije všetky skúsenosti, aby vyhral boj proti korupcii,“ povedal vtedy Pročko o Husovi.

Štádium obžaloby je najvyšším stupňom trestného konania pred prípadným odsúdením. Orgány činné v trestnom konaní v tejto fáze majú – respektíve by mať mali – dostatok dôkazov o tom, že trestný čin bol naozaj spáchaný.

Zneužitie a znásilnenie

Pripomeňme, že kandidátka Obyčajných ľudí a nezávislých osobností obsahovala viacero mien ľudí, ktorí majú opletačky so zákonom.

Najviac pozornosti púta teraz už niekdajší poslanec Ján Herák, ktorý je obvinený z celkovo šiestich pedofilných skutkov voči maloletým dievčatám. Obvinenia, okrem sexuálneho zneužitia, zahŕňajú aj obzvlášť závažný zločin znásilnenia. V dvoch prípadoch malo dôjsť aj k ťažkej ujme na zdraví.

Herák od začiatku akúkoľvek vinu popiera a obvinenia hodnotí ako bludy. Najnovší vývoj označuje za „absolútnu šikanu“, no obsiahlejšie ho komentovať nechcel. Jeho advokát Michal Miškovič potvrdil, že jeho klient od medializácie prvého obvinenia dosiaľ ani nevypovedal na polícii.

Ján Herák. Foto: TASR/Jakub Kotian

Machinácie pri verejnom obstarávaní

Obvinená je aj poslankyňa Monika Kavecká, a to z trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní, za čo jej hrozí osemročný trest. Političku dostala do problémov výstavba nájomných obecných bytov v obci Kunerad, v ktorej pôsobí ako starostka.

Výstavbu nehnuteľností sprevádza podľa TA3 množstvo podozrení. K zákazke za tri milióny eur sa dostal developer za pomoci pozemku, ktorý vopred získal do dlhodobého prenájmu. Zásadné pochybenia konštatoval aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Kavecká, ktorej v júni hodil neznámy páchateľ zápalnú fľašu do záhrady rodinného domu, sa otázkam na jej obvinenie vyhýba, no od medializácie kauzy tvrdí, že je nevinná.

Monika Kavecká. Foto: Pavol Zachar/TASR

Výpočet tu nekončí

Televízia Markíza ešte v auguste upozornila, že aktuálne je v parlamente najviac stíhaných poslancov v histórii samostatnej Slovenskej republiky.

Okrem spomenutých sú ešte stíhaní Martin Borguľa, Patrick Linhart (obaja Sme rodina), Robert Fico (Smer), Peter Žiga (Hlas), Miroslav Suja, Štefan Kuffa a Filip Kuffa (všetci prešli do parlamentu na kandidátke ĽSNS).


Ďalšie články