Buď prídeme všetci, alebo nikto. Klub NHL sa vzoprel českej vláde, ktorá nechce ruských hokejistov v Prahe

Polemika o účasti ruských športovcov v zahraničných ligách a naopak zahraničných športovcov v ruských ligách vo svetle agresie na Ukrajine opäť ožíva.

Hráči San Jose Sharks. Foto: Facebook Hráči San Jose Sharks. Foto: Facebook

Najnovšie sa o ňu postaralo Ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky, ktoré hokejovým klubom NHL San Jose Sharks a Nashville Predators odkázalo, že ruskí hráči z ich zostavy nie sú v krajine vítaní.

„Môžeme potvrdiť, že Ministerstvo zahraničných vecí ČR poslalo list NHL, v ktorom upozorňuje, že Česká republika ani iný štát v bezvízovej schengenskej zóne by v tejto chvíli nemal udeliť víza ruským hráčom pre vstup na naše územie,“ uviedol podľa agentúry AP vo vyhlásení námestník ministra zahraničných vecí Martin Smolek.

Ozrejmime, že práve zápasmi dvoch menovaných zámorských mužstiev 7. októbra odštartuje v pražskej O2 aréne 105. ročník NHL pod hlavičkou projektu 2022 NHL Global Series Challenge.

Generálny manažér San Jose Mike Grier však diskrimináciu ruských hráčov odmietol. „Som presvedčený, že fungujeme ako jeden tím. To, čo sa vo svete deje, nie je chyba hráčov. Neurobili nič zlé, a preto si nemyslím, že by mali byť za to potrestaní,“ vyhlásil Grier. „Stojíme za nimi. Buď prídeme všetci, alebo nikto,“ dodal.

Zákaz by sa teoreticky mohol týkať deviatich hokejistov. V San Jose ide o Alexandra Barabanova, Daniila Guščina, Timura Ibragimova, Jevgenija Svečnikova, Artemija Kňazeva a Nikolaja Knyžova. Zmluvu s Nashvillom majú Jakov Trenin, Jegor Afanasiev a Jaroslav Askarov.

V prípade sa aktívne angažuje česká legenda Dominik Hašek. „Ako sa rozhodne vedenie NHL, záleží na ňom. Ale to nie je vôbec to najpodstatnejšie. Podstatné je, že spolu s ministerstvom zahraničných vecí robíme to najlepšie pre bezpečnosť našich občanov a spojencov,“ povedal.

Hoci je NHL kanadsko-americká športová liga, a teda sídli v krajinách, ktoré sú veľmocami v silnom konkurenčnom postavení voči Rusku, žiadne obmedzenia voči športovcom s ruským pasom neuplatňuje.


Ďalšie články