Salvini žiada referendum o zákaze spaľovacích motorov v EÚ

Líder strany Liga Matteo Salvini chce, aby Taliani v referende hlasovali o prelomovom rozhodnutí Európskej únie, ktoré má do roku 2035 viesť k úplnému zákazu spaľovacích motorov skrz reštrikcie a penalizáciu oxidu uhličitého vo flotilových emisiách.

Líder talianskej strany Liga Matteo Salvini počas prejavu na predvolebnom mítingu strany v meste Pontida, na severe Talianska 18. septembra 2022. Foto: TASR/AP Matteo Salvini. Foto: TASR/AP

Salvini tvrdí, že výroba automobilov je pre Apeninský polostrov kľúčovou súčasťou domáceho priemyslu, v ktorom pôsobia spoločnosti, ako Fiat, Lamborghini či Ferrari. Známy taliansky politik dodáva, že tento vývoj by dal, v konečnom dôsledku, do rúk výhodu Číne.

V Taliansku sa počas tohto víkendu uskutočňujú parlamentné voľby, a tak mnohí politici robia prvé i posledné, len aby pred veľkým finále oslovili ešte pár ďalších nerozhodných voličov. Otázkou akurát je, ako úprimne myslia svoje slová a čo už je vytĺkanie politického kapitálu päť minút pred dvanástou.

Mohlo by sa zdať, že bývalý minister vnútra a šéf strany Liga – kontroverzný Matteo Salvini – je čisté „béčko“, lenže bez ohľadu na náš názor je nutné uznať, že o zákaze spaľovacích motorov nehovorí len desiatky hodín pred voľbami. Aktuálne akurát priostril svoju rétoriku.

„Nechajte zamestnancov závodu Mirafiori z celého Talianska rozhodnúť, či je spravodlivé prepúšťať ľudí a dávať Číne výhodu,“ povedal pred novinármi (s odkazom na historickú továreň v Turíne) Salvini a vyzval na vypísanie referenda.

Podľa neho sú automobilky jednou z najdôležitejších súčastí priemyselného sektora a zákaz spaľovacích motorov by mohol v Taliansku ohroziť až milión pracovných miest. „Prinesiete prospech Číne. A ako vyrábajú batérie, ktoré by sme potom mali používať u nás? S pomocou uhoľných elektrární,“ prehlásil Salvini už vlani.

Pokiaľ ide o elektrickú energiu a jej produkciu, za vzor šéf Ligy považuje Francúzsko. „Koľko reaktorov majú momentálne Francúzi v prevádzke? 56. Taliansko má nulu,“ sťažuje sa.

Podľa Salviniho to nie je v rozpore s tým, že chce čisté a zelené Taliansko. „Chceme čisté životné prostredie a udržateľnú energiu? Áno, ak ale v roku 2035 postavíte autá na benzín a naftu mimo zákon, ohrozíte milión zamestnancov,“ tvrdí.

Text pôvodne vyšiel na portáli Topspeed. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články