Kultúrne tipy: Výstava diel Ľudovíta Fullu, nový český film a divadelný festival v Nitre

Prehľad divadelných podujatí, filmov, seriálov, výstav, ktoré sa oplatí vidieť.

295706545_125222256896626_8734726842483336533_n Foto: Obeť/Victim/FB
Foto: Obeť/Victim/FB

Film Obeť

Irina je Ukrajinka, ktorá žije spolu so synom v Čechách. Na výchovu dieťaťa je sama, no darí sa jej dobre. Získať pre nich české občianstvo však nie je jednoduché. Keď Irine končí platnosť víza, odchádza na Ukrajinu predĺžiť si ich. Syn má 14 rokov a myslí si, že je už pripravený na chvíľu ostať doma sám. Keď je Irina na Ukrajine, dozvedá sa, že jej syna niekto brutálne zbil a nachádza sa v umelom spánku.

Z útoku podozrievajú miestnych Rómov, čo jej syn po prebudení potvrdí. No keď rastie nenávisť a útoky voči miestnym Rómom, syn Igor sa rozhodne povedať, čo sa naozaj tú noc stalo. Film režiséra Michala Baška si môžete pozrieť v slovenských kinách.


Výstava Ľudovíta Fullu: Fragmenty v Galérii Nedbalka

Ľudovít Fulla bol významným slovenským maliarom, grafikom, ilustrátorom. Známy je aj výtvarným spracovaním ľudových rozprávok od Pavla Dobšinského. Galéria Nedbalka koncom apríla predstavila práve Fullovu výstavu. Výstava potrvá ešte presne mesiac. V galérii nájdeme jeho umelecké diela z rôznych tvorivých období.

Koncepcia výstavy je spracovaná do piatich celkov. Ide o portréty a akty, maľbu, kresbu a ilustráciu, grafiku a posledná časť sú návrhy pre architektúru. Kurátorkou výstavy je Katarína Bajcurová.


Divadelná Nitra

Od 23. do 28. septembra sa bude konať medzinárodný festival v Nitre, počas ktorého sú pripravené aj rôzne diskusie s umelcami. Na Divadelnej Nitre sa predstavia nielen slovenskí divadelníci, ale aj tí zahraniční. Napríklad chorvátsky choreograf a performer Matija Ferlin s predstavením Sad Sam Matúš či poľský choreograf a tanečník Paweł Sakowicz.

Sakowicz predvedie dve choreografie. Amando je jeho najnovším dielom a prináša nový pohľad na súčasný tanec. Druhým predstavením Jumpcore sa poľský tanečník predstaví v nedeľu o 21:00. Zo slovenských súborov vystúpi Slovenské komorné divadlo Martin či domáce Divadlo Andreja Bagara v Nitre, ktoré celý festival začnú predstavením Kým nastane ticho.


Film Rodinka Belier

Tento rok na udeľovaní Oscarov získala cenu za najlepší film roka snímka Coda. Toto dielo však je remakom filmu Rodinka Belierovcov. Ide o francúzsku snímku z roku 2014. Učiteľ hudby objaví spevácky talent svojej žiačky. Odporučí ju preto na spevácku súťaž, ale má to jeden háčik. Paula má nepočujúcich rodičov, preto im veľakrát slúži ako prekladateľka a pomáha im pri ich práci.

Foto: La famille Bélier/FB

Nevie sa teda rozhodnúť, či pôjde za svojimi snami alebo ostane pri rodine a bude im tlmočiť a na svoje sny zabudne. Film nájdete v slovensko-českej filmovej videotéke Edisonline.


Ďalšie články