Voľby by vyhral Hlas pred Smerom a PS, SaS klesla, vyplýva z prieskumu

Ak by sa parlamentné voľby konali v septembri 2022, zvíťazila by strana Hlas-SD. Získala by 18,3 percenta hlasov. Ako druhý by skončil Smer-SD, podporilo by ho 15,5 percenta voličov. Na treťom mieste by sa umiestnilo Progresívne Slovensko so ziskom 11,6 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos, ktorý zverejnil Denník N.

Na snímke nezaradení poslanci NR SR zľava Róbert Puci, Richard Raši, Peter Pellegrini. Foto: Jakub Kotian/TASR Na snímke poslanci NR SR zľava Róbert Puci, Richard Raši, Peter Pellegrini. Foto: Jakub Kotian/TASR

Strana Sloboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka po odchode z vládnej koalície stratila tri percentuálne body. Ukazuje to porovnanie prieskumu preferencií agentúry Ipsos z augusta a septembra tohto roku. Kým na prelome júla a augusta by SaS volilo vyše 12 percent ľudí, v polovici septembra by to bolo niečo vyše deviatich percent, píše Denník N.

SaS sa tak v rebríčku strán zaradila na štvrté miesto. Podpora ostatných strán zostáva skôr stabilná. Podpora hnutia OĽaNO Igora Matoviča sa nezmenila (7,8 percenta).

Do parlamentu by sa dostalo ďalej aj hnutie Sme rodina (7,5 percenta), hnutie Republika (7 percent) a Kresťanskodemokratické hnutie (6,5 percenta).

Agentúra uskutočnila prieskum medzi 14. a 20. septembrom na vzorke 1 003 respondentov, formou internetového dotazníka. Okrem modelu volebnej podpory politických strán merala aj volebný potenciál, teda množinu voličov, ktorí by za istých okolností boli ochotní stranu voliť.


Ďalšie články