Čínska firma nainštalovala na toalety kamery, aby odhalila fajčiacich zamestnancov. Dvoch prepustila

Šéf technologickej spoločnosti sídliacej v juhozápadnej Číne, ktorá nechala kamery priamo nad toalety nainštalovať, najprv správy o monitorovaní zamestnancov poprel. Neskôr firma praktiku potvrdila. V tom čase už zábery masovo kolovali na čínskych sociálnych sieťach.

WC, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com WC, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com

V Číne nie je tajomstvom, že tam so zamestnancami firmy nakladajú bez ohľadu na ľudskú dôstojnosť. Dokazuje to aj prípad firmy China Aviation Lithium Battery Technology, ktorá vstúpila do pozornosti sledovaním svojich zamestnancov priamo na toaletách. Predovšetkým pre skutočnosť, že sa neštítila na základe takto neeticky zhotovených záznamov dvoch zo svojich pracovníkov prepustiť a tretí skončil s napomenutím. Muž zároveň prišiel o mesačný bonus.

Zábery z kamier zdieľali používatelia čínskej sociálnej siete Weibo. Vidno na nich fajčiacich mužov s telefónmi v ruke. „Zaobchádzajú s nimi ako so zvieratami bez čo i len najmenšej úcty a rešpektu,“ rozčuľoval sa jeden z používateľov siete. „Spoločnosť by mala byť potrestaná za zneužívanie kamier,“ napísal ďalší. Tretí zvrhlú praktiku komentoval slovami „dystopická nočná mora“.

Spoločnosť sa neskôr ku ponižujúcej internej politike priznala. Postup obhajovala. Uviedla, že zamestnanci „prekročili hranicu“ a zaslúžia si „vážne tresty“. Dôvodila, že monitorovala pauzy zamestnancov s účelom odhaliť, či na záchodoch nefajčia a či prestávky nie sú príliš dlhé.

Podľa uniknutého interného súboru spoločnosť dokonca mala použiť vyhotovené screenshoty, aby varovala ostatných zamestnancov pred porušovaním zásad spoločnosti, medzi ktoré patrí aj zákaz fajčenia na toalete.

Nie je známe, ako dlho spoločnosť nedbajúca na základné ľudské súkromie sídliaca v meste Sia-men zábery zhotovovala. Miestny úrad pre bezpečnosť v práci, pod ktorého pôsobnosť patrí aj mesto Sia-men oznámil, že celý prípad začal vyšetrovať.

Pripomeňme, že podľa odhadov sa viac ako polovica z takmer jednej miliardy sledovacích kamier vo svete nachádza v Číne, kde sú takmer na každom kroku.


Ďalšie články