Ursula preč. Salvini vyzval von der Leyenovú na odstúpenie

Šéf talianskej strany Liga severu (LN) Matteo Salvini vyzval predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby sa "ospravedlnila alebo odstúpila".

Šéf strany Liga severu Matteo Salvini drží taliansku vlajku a jeho priaznivci transparenty s nápisom "Ursula odstúp, hanba ti" počas protestu pred sídlom EK v Ríme. Foto: TASR/AP Šéf strany Liga severu Matteo Salvini drží taliansku vlajku a jeho priaznivci transparenty s nápisom "Ursula odstúp, hanba ti" počas protestu pred sídlom EK v Ríme. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak po tom, ako predsedníčka Komisie urobila narážky na dôsledky zvolenia talianskych národne orientovaných strán, ktoré podľa nej porušujú demokratické princípy.

„Bola to hrozba, vydieranie či inštitucionálne šikanovanie? Predsedníčka sa musí buď ospravedlniť alebo odstúpiť,“ uviedol Salvini pre sobotňajšie vydanie denníka Corriere della Sera. Článok vyšiel iba deň pred talianskymi predčasnými parlamentnými voľbami, v ktorých sa očakáva úspech pravicových strán.

Salvini sa v piatok zúčastnil na spontánnom protestnom zhromaždení pred zastupiteľským sídlom Európskej komisie v Ríme. Demonštranti držali transparenty s nápisom „Ursula preč“.

https://standard.sk/251527/taliani-sa-pred-volbami-sporia-kto-je-fasista-a-putinov-agent/

Von der Leyenová na Princetonskej univerzite v USA vo štvrtok reagovala na otázku študenta, ktorý sa jej spýtal, či sa obáva volieb v Taliansku vzhľadom na väzby niektorých kandidátov na ruského prezidenta Vladimíra Putina.

„Ak sa situácia vyvinie zložitým smerom – už som hovorila o Maďarsku a Poľsku – máme na to nástroje,“ povedala. Jej úrad už proti týmto dvom krajinám inicioval niekoľko takzvaných konaní o nedodržaní zásad a podal aj sťažnosť na Európsky súdny dvor.

Podľa najnovších prieskumov má pred nedeľňajšími voľbami veľkú šancu na víťazstvo krajne pravicový blok pod vedením Giorgie Meloniovej a jej strana Bratia Talianska (FdI). Meloniovej ambície stať sa premiérkou podporujú strany Taliansko, vpred (FI) bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, ako aj Salviniho LN.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že po prvýkrát od skončenia vojny by voliči mohli do čela vlády vyniesť krajnú pravicu a prvú ženu, informuje agentúrw AP.

Vznik novej vlády však môže trvať týždne, kým sa skutočne vytvorí funkčná koalícia. Rozdrobené politické spektrum Talianska neumožňuje žiadnej strane, aby vládla sama. Pravicové a pravicovo centristické strany vytvorili predvolebný pakt, ktorý by mohol posunúť k moci Giorgiu Meloniovú, líderku strany Bratia Talianska (FdI) s neofašistickými koreňmi. Súperiaci stredoľavý blok si podobné spojenectvo nedokázal zabezpečiť, čo ho znevýhodňuje.

Mnoho poslancov čaká odchod z vysokej politiky bez ohľadu na voľby. Ich počet znížila parlamentná reforma po voľbách v roku 2018: v hornej komore klesne počet poslancov z 315 na 200 a v dolnej zo 630 na 400.

Volebný zákon však naďalej umožňuje prekvapenia. Z celkového počtu mandátov je 36 percent obsadzovaný priamo – získa ho najúspešnejší kandidát či kandidátka v príslušnom volebnom okrese. Zvyšných 64 percent sa delí proporcionálne na základe straníckej kandidátky podľa počtu hlasov. Mnoho Talianov preto nehlasuje za konkrétnych kandidátov.

Do zloženia vlády môže zasiahnuť prezident Sergio Mattarella. V roku 2018 zrušil premiérovi návrh na ministra hospodárstva a vláda zložila prísahu až po troch mesiacoch sporov.

Od volieb v roku 2018 mali Taliani tri vlády. Na čele dvoch bol Giuseppe Conte, líder Hnutia piatich hviezd (M5S). Najprv sa spojil s Ligou Mattea Salviniho, po vládnej kríze ju nahradil Demokratickou stranou Enrica Lettu. Začiatkom roku 2021 vznikla koaličná vláda Maria Draghiho. Spory medzi M5S, Demokratmi, Ligou a Berlusconiho Forza Italia viedli k predčasným voľbám.

Giorgia Meloniová (FdI) odmietla vstúpiť do akejkoľvek koaličnej vlády a podľa prieskumov by ju za to voliči mohli odmeniť v nedeľu volebným úspechom.

(tasr)


Ďalšie články