Taliansko: Prieskumy pred nedeľnými voľbami favorizujú národne orientovanú pravicu

Výsledok nedeľných parlamentných volieb určí, kto bude v Taliansko viesť v čase rastúcej inflácie a zdražovania. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že po prvýkrát od skončenia vojny by voliči mohli do čela vlády vyniesť národne orientovanú pravicu a prvú ženu.

Muž kráča okolo predvolebných bilbordov politických strán v Miláne v sobotu 24. septembra 2022. Foto: TASR/AP Samospráva bojuje s vizuálnym smogom, odstraňuje bilbordy. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vznik novej vlády však môže trvať týždne, kým sa skutočne vytvorí funkčná koalícia. Rozdrobené politické spektrum Talianska neumožňuje žiadnej strane, aby vládla sama. Pravicové a stredopravé národne orientované strany vytvorili predvolebný pakt, ktorý by mohol posunúť k moci Giorgiu Meloniovú, líderku strany Bratia Talianska (FdI).

Súperiaci ľavicový až krajne ľavicový blok si podobné spojenectvo nedokázal zabezpečiť, čo ho znevýhodňuje.

Mnoho poslancov čaká odchod z vysokej politiky bez ohľadu na voľby. Ich počet znížila parlamentná reforma po voľbách v roku 2018: v hornej komore klesne počet poslancov z 315 na 200 a v dolnej zo 630 na 400.

Volebný zákon však naďalej umožňuje prekvapenia. Z celkového počtu mandátov je 36 percent obsadzovaný priamo. Získa ho najúspešnejší kandidát či kandidátka v príslušnom volebnom okrese. Zvyšných 64 percent sa delí proporcionálne na základe straníckej kandidátky podľa počtu hlasov. Mnoho Talianov preto nehlasuje za konkrétnych kandidátov.

(tasr)


Ďalšie články