Gazprom v nedeľu prepraví do Európy cez Ukrajinu 42,4 milióna metrov kubických plynu

Ruský štátny energetický gigant Gazprom oznámil, že v nedeľu prepraví do Európy potrubím cez Ukrajinu 42,4 milióna kubických metrov (m3) plynu, čo je rovnaký objem, aký uvádzal v predchádzajúcich dňoch. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Gazprom, jeden z hlavných dodávateľov plynu do Európy, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Gazprom, jeden z hlavných dodávateľov plynu do Európy, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gazprom začiatkom septembra informoval, že neobnoví dodávky cez plynovod Nord Stream 1, svoju hlavnú zásobovaciu trasu do Európy, pretože počas údržby zistil únik motorového oleja z turbíny na kompresorovej stanici Portovaja, poslednej, ktorá bola v prevádzke. Nestanovil pritom žiadny časový rámec na vyriešenie problému, za ktorý môžu podľa Ruska sankcie Západu proti Moskve za inváziu na Ukrajinu.

A zároveň, Gazprom začiatkom septembra podpísal dohodu o zmene platieb za dodávky plynu do Číny na jüany a ruble namiesto dolárov. Tento posun je súčasťou snahy Moskvy znížiť závislosť od amerického dolára, eura a iných tvrdých mien vo svojom bankovom systéme po zavedení sankcií.

Európa po znížení ruských dodávok plynu čelí bezprecedentnej energetickej kríze. Krajiny na starom kontinente plnia zásobníky na plyn a prijímajú mimoriadne opatrenia pred vykurovacou sezónou, ktorá sa vo väčšine z nich začne na budúci mesiac.

Európsky trh s plynom tak citlivo reaguje na akékoľvek potenciálne narušenia dodávok po zastavení plynovodu Nord Stream 1 a obchodníci pozorne sledujú zásobovanie potrubím cez vojnou zničenú Ukrajinu.

(tasr, min)


Ďalšie články