Ešte slovo k Zdenovi Chárovi

Fenomenálny slovenský „obor“ na korčuliach Zdeno Chára tento týždeň ukončil svoju hokejovú kariéru, urobil to efektne: jednodňovým podpisom s Boston Bruins.

307921926_10160394871444962_3073102442038660900_n

Chára je inteligentný hokejista, ovláda niekoľko jazykov a dokáže oceniť kvalitnú literatúru či film. Má za sebou fenomenálnu kariéru a bodku, akú by si želal nejeden vrcholový športovec.

Chára je zapísaný vo viacerých štatistikách, hokejovú históriu zmenil aj tým, že ako najstarší obranca strelil gól vo finále NHL. Ako povedal počas tlačovky v emotívnom prejave: „Viem, že som sa rozhodol správne.“

Možno je to výchovou, možno osobnou zrelosťou, ale Chára má v živote správne nastavený rebríček hodnôt. Aj teraz preukázal nadhľad a empatiu k športu, ďakoval hlavne svojim fanúšikom, spoluhráčom a rodine. Musíme si uvedomiť, že Zdeno Chára hral v NHL neuveriteľných 25 rokov. Sám sa tomu čudoval a prehodil pár vtipných viet o jeho skvelej terajšej forme.

Nasledoval chodníček, kde začali hovoriť iní. Obrovský počet legiend NHL sa na Chárovu adresu následne vyjadrovalo v médiách. Milan Lucic: „Vážim si všetko, čo si pre mňa a pre hokej urobil. Si skutočný bojovník a šampión.“ Z mužstva Boston Bruins prišlo poďakovanie v tomto znení: „Zdeno, tvoj príchod do Bostonu odštartoval nezabudnuteľnú éru. Tvoje jedinečné vodcovstvo, odhodlanie a charakter formovali kultúru organizácie, ktorá bude pokračovať. Ďakujeme ti za všetko, čo si spravil pre náš tím, organizáciu, naše mesto a náš šport.“

Koľko športovcov zažilo taký aplauz a koniec kariéry?

Foto: Boston Bruins/FB

A pritom sa všetko začalo inak. Zdeno Chára sa vo svojich začiatkoch na slovenských klziskách potýkal s nepriazňou a odmietaním. Ako šestnásťročného ho odmietali v niekoľkých juniorských kluboch. Tréneri ho považovali za ťažkopádneho a pomalého obrancu s nedostatočnou palicovou technikou, nedávali mu šancu ukázať jeho potenciál. Až prestup do Sparty Praha tomuto 117-kilovému a 205 centimetrov vysokému športovcovi ukázal cestu správnym smerom, hoci aj tam sa mu fanúšikovia spočiatku posmievali a posielali ho hrať basketbal. Chárovi pomohlo stretnutie s agentom Jiřím Henyšom či trénerom Jindrom Novotným, ktorí u neho objavili jeho jedinečný potenciál.

Foto: Boston Bruins/FB

V roku 1996 sa udial hlavný zlom pre Chárovu kariéru v drafte NHL, v ktorom si ho vybral New York Islanders. Svoj prvý zápas v NHL si tento inteligentný obranca užil v roku 1997. V začiatkoch mal od trénera za úlohu zrážať súperov pred bránkou a vytvárať si rešpekt robustnou postavou. Zmena prišla až v klube Ottawa Senators, kam ho vymenili v roku 2001. Bol prvým hráčom tohto kanadského klubu, ktorého na konci sezóny vybrali do All Stars tímu NHL. Už v roku 2004 sa prepracoval do výberu troch najlepších obrancov súťaže. Chárova hra sa rapídne zmenila, bol istejší v rozohrávkach a hlavne využíval svoju prudkú strelu na skórovanie v presilových hrách.

A potom prišiel Boston.

Chárova popularita vyrástla v Bruins na vrchol. V Bostone zažil najkrajšie obdobie svojej hokejovej kariéry nielen ako víťaz Stanley Cupu v roku 2011, ale aj ako prvý slovenský kapitán mužstva NHL, ktorý zdvihol pohár nad svoju hlavu. V Bostone tento železný muž odohral neuveriteľných štrnásť sezón, stal sa miláčikom publika a veľmi rešpektovaným spoluhráčom s otcovským citom usmerňovať spoluhráčov v kabíne. Popri sebe vychoval niekoľko súčasných hviezd NHL, svojím prístupom vždy motivoval mladých na sebe viac pracovať a o hokeji rozmýšľať. Posledné dve sezóny odohral za Washington Capitals a úplne poslednú sezónu 2021/2022 za New York Islanders, kde sa začala jeho cesta v NHL.

Treba pripomenúť Chárovu ochotu vždy reprezentovať národné mužstvo. Po ukončenej sezóne sa dlho čakalo na ďalší podpis, no Chára mal predstavu hrať len v blízkosti svojej rodiny a žiaľ – pre stropovú politiku v NHL – už v týchto mužstvách nebolo veľa možností ho podpísať.

Foto: Boston Bruins/FB

Dnes už vieme, že pre jednodňovú zmluvu s Bostonom sa rozhodol spontánne. Podobne ako on ukončil kariéru v NHL aj ďalší vynikajúci slovenský obranca Andrej Sekera. Je to po drafte 2022 prirodzený kruh. Kiežby na hru a význam Zdena Cháru pre mužstvo, aj v hodnotení odborníkov, fanúšikov, novinárov, časom nadviazala naša hviezdna omladina z ostatného draftu NHL. Nech ich motivuje takýto potlesk.


Ďalšie články