Talianske voľby vyhral národnokonzervatívny blok. Meloniová sľubuje zjednotenie ľudu

AKTUALIZOVANÉ Líderka národnokonzervatívnej koalície Giorgia Meloniová zvíťazila v talianskych voľbách. Vyplýva to z exit pollov zverejnených po zatvorení volebných miestností o 23.00 h. Meloniová sa tak môže stať historicky prvou premiérkou krajiny.

Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Ak sa výsledky exit pollov potvrdia, Meloniová zrejme zostaví najpravicovejšiu vládu v Taliansku od konca druhej svetovej vojny.  

Meloniovej strana Bratia Talianska získala vo voľbách v roku 2018 len niečo málo cez 4 percentá hlasov, no exit poll televíznej stanice Rai News ukazuje, že teraz jej svoj hlas dalo 22 až 26 percent voličov, čo potvrdzujú aj predbežné výsledky.

Meloniová kandiduje v čele pravicovej národnokonzervatívnej koalície spoločne so stranami Liga bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho a Forza Italia, ktorú vedie niekdajší taliansky premiér Silvio Berlusconi. Koalícia by dohromady mala získať okolo 41 až 45 percent hlasov.

Opozícia bola rozdrobenejšia

Ľavicové a stredové strany nešli do volieb jednotne. Aliancia sociálnych demokratov s ľavicovými stranami a zelenými získala podľa prognóz 25,5 – 29,5 percenta hlasov. Hnutie piatich hviezd (M5S), ktorého predseda Giuseppe Conte bol od júna 2018 do februára 2021 premiérom, dostalo 13,5 – 17,5 percenta hlasov. Blok stredových strán volilo 6,5 – 8,5 percenta Talianov.

Účasť voličov dosiahla podľa údajov ministerstva vnútra 63,9 percenta, čo je o deväť percent menej ako pred štyrmi rokmi a najmenej v novodobých dejinách Talianska.

Predčasné voľby v Taliansku sa konali po tom, ako v júli padla vláda premiéra Maria Draghiho. V opačnom prípade by sa konali až začiatkom roka 2023. Bývalý šéf ECB Draghi bol vymenovaný do čela vlády začiatkom roka 2021. Draghi však zostane vo funkcii dovtedy, kým nezloží prísahu nová vláda, čo môže trvať niekoľko týždňov.

Krajinu chce zjednotiť

Meloniová sa bude snažiť zjednotiť svoju krajinu, ak bude poverená zostavením nového kabinetu. Povedala to v noci na pondelok v sídle svojej strany v Ríme, uviedli svetové agentúry.

„Ak sme povolaní vládnuť tejto krajine, budeme to robiť pre každého, budeme to robiť pre všetkých Talianov a budeme to robiť s cieľom zjednotiť ľud,“ vyhlásila 45-ročná Meloniová. „Taliansko si nás vybralo. Nezradíme, nikdy sme to neurobili,“ dodala.

Gratulácie sa hrnú

Medzi prvými gratulovali Meloniovej k úspechu euroskeptickí politici. Poľský premiér Mateusz Morawiecki tak urobil prostredníctvom Twitteru. Strana Národné zhromaždenie (RN) francúzskej političky Marine Le Penovej označila prostredníctvom svojho europoslanca Jordana Bardellu jej víťazstvo za „lekciu pokory“ pre EÚ.

Štátny tajomník úradu maďarskej vlády Balázs Orbán uviedol: „Gratulujeme Giorgii Meloniovej, Matteovi Salvinimu a Silviovi Berlusconimu k dnešným voľbám! V týchto ťažkých časoch viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme priateľov, ktorí majú spoločnú víziu a spoločný prístup k výzvam Európy.“

Santiago Abascal, líder španielskej národnokonzervatívnej opozičnej strany Vox, na Twitteri napísal, že „milióny Európanov vkladajú svoje nádeje do Talianska“. „Ukázala cestu k hrdej a slobodnej Európe suverénnych štátov, ktoré môžu spolupracovať v záujme bezpečnosti a prosperity každého z nich.“

Imidž strany a vzťahy s Ruskom

Meloniová je kritičkou masovej imigrácie a multikulturalizmu. Nepáči sa jej tiež LGBT ideológia, eutanázia a umelé potraty. Oponenti jej strane vyčítajú, že pôvod má v povojnových krajne pravicových silách, ktoré vychádzali z fašistov talianskeho diktátora Benita Mussoliniho.

Zastáva tiež negatívne postoje k federalistickým snahám v rámci EÚ a v minulosti vyzývala na zlepšenie vzťahov s Ruskom. Po invázii Ruska na Ukrajinu však agresiu Kremľa odsúdila a podporila dodávky zbraní na Ukrajinu.

https://standard.sk/231544/z-casnicky-liderka-europskeho-konzervativizmu-kto-je-favoritka-na-taliansku-premierku-giorgia-meloniova/

Napriek tomu mnohí pozorovatelia očakávajú, že nová talianska vláda nebude k Rusku pristupovať rovnako tvrdo, ako to robila doterajšia ľavicová garnitúra. Meloniovej spojenec a bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa len pred pár dňami vyjadril, že ruský prezident Vladimir Putin bol k invázii na Ukrajinu dotlačený.

„Putin bol tlačený ruským ľudom, svojou stranou, svojimi ministrami, aby vymyslel túto špeciálnu operáciu,“ povedal Berlusconi. Pôvodný plán Moskvy bol podľa bývalého talianskeho premiéra dobyť Kyjev „za týždeň“, nahradiť vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského „vládou slušných ľudí“ a následne odísť.

Varovanie od šéfky Európskej komisie

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok komentovala talianske voľby slovami, ktoré niektorí interpretovali ako vyhrážky pravicovému bloku.

„Ak sa situácia vyvinie zložitým smerom – už som hovorila o Maďarsku a Poľsku –, máme na to nástroje,“ povedala v odpovedi na otázku študenta, ktorý sa jej spýtal, či sa obáva volieb v Taliansku vzhľadom na väzby niektorých kandidátov na ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Matteo Salvini v reakcii na von der Leyenovú vyzval, aby sa „ospravedlnila alebo odstúpila“.

(ste/tod/red)


Ďalšie články