Žiadne referendum o vláde sa v Česku nekonalo. Fiala a Babiš hrajú pre iné publikum

Komunálne voľby majú pre politikov pôvab v tom, že si do nich každý môže dosadiť svoju interpretáciu vplyvu tej veľkej, celoštátnej politiky na ich výsledok. Takže po sčítaní výsledkov hlási v Česku spokojnosť premiér Petr Fiala aj líder opozície Andrej Babiš. A obaja majú aj z nezaujatého pohľadu pravdu.

Petr Fiala. Foto: TASR/AP Petr Fiala. Foto: TASR/AP

Víkendové komunálne a senátne voľby v ČR totiž znovu potvrdili trend z minuloročných parlamentných volieb, ktorý potvrdzujú pravidelne všetky prieskumy. Voliči sú rozdelení ostrou hranou do dvoch sfér. Do tej prvej patria strany súčasnej vládnej koalície, do druhej opozičné a tie, čo skončili mimo snemovne, ako ČSSD alebo KSČM.

Cez červenú líniu sa nechodí

Česko zažíva najväčší pád životnej úrovne vo svojej histórii. Najväčšiu nestabilitu cien a zdražovanie. Tvrdú energetickú krízu. Napriek tomu, že sa mnoho ľudí obáva budúcnosti, na tomto základnom rozdelení spoločnosti sa nič nemení. Cez červenú líniu sa nechodí. Voliči vládnych strán neodchádzajú k tým opozičným. Hoci nie sú spokojní s tým, ako vláda krízu rieši, vidia, že nemajú alternatívu. Nič z toho mimo vládneho tábora pre nich nie je. Takže sa len rozhodujú, či pôjdu voliť alebo zostanú doma. A tentoraz to vyzerá, že v celkom hojnom počte prišli.

Andrej Babiš zatiaľ na najhoršej kríze v histórii nič nezískal. Dramatické posilnenie nezažívajú ani radikálne strany typu SPD Tomia Okamuru. Aj keď sa prvýkrát spolu s mimoparlamentnou Trikolorou a Hnutím PES organizujúcim protivládne demonštrácie dostali do pražského zastupiteľstva so ziskom čosi nad päť percent.

Spokojná vládna koalícia

Vládna koalícia môže byť s výsledkom veľmi spokojná. Boli to voľby vo veľmi tvrdej dobe a ukázalo sa, že jej voliči jej zostávajú verní, hoci nie sú s jej výkonom pri riešení energetickej krízy a prepade životnej úrovne spokojní. Je to podobné, ako keď Andrejovi Babišovi zostávali jeho voliči verní aj počas covidu, hoci mali dojem, že riešenie pandémie nezvláda.

Vládne strany s prehľadom zvíťazili v Prahe a Brne. V najväčších a najbohatších mestách, kde oproti predchádzajúcim komunálnym voľbám posilnili. Splnilo sa prianie šéfa pražskej ODS Marka Bendu, aby súčasná vládna koalícia mala väčšinu aj v Prahe. To sa podarilo. Či sa v metropole podarí vytvoriť kópiu vládnej zostavy, je vec ďalších rokovaní.

Vládna koalícia, špeciálne časť Spolu, boduje aj v senátnych voľbách. Dvaja jej senátori boli dokonca zvolení už v prvom kole. Jiří Růžička v Prahe 6 a premiérov menovec Peter Fiala v Ústí nad Orlicí.

Víťazstvo Babiša v mnohých mestách

Andrej Babiš víťazí takmer vo všetkých štatutárnych mestách [vyhralo napríklad v ôsmich z trinástich krajských miest, pozn. red.]. Detailný pohľad na výsledky ukazuje, že v nich dokonca posilňuje. A s viac ako 20 percentami posilnil aj v Prahe.

Komunálni politici začínajú vytvárať koalície a už teraz je zjavná snaha skladať to pokiaľ možno vo vnútri vládneho prúdu a nechodiť cez červenú líniu k Andrejovi Babišovi, pokiaľ to miestne podmienky, preferencie a animozity len trochu dovolia.

Andrej Babiš
Andrej Babiš. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Česká vláda si tak môže oddýchnuť, že v mimoriadne ťažkom období voľby ustála, a môže sa pustiť naplno do riešenia energetickej krízy, kde ju čaká množstvo práce. Vlastných kandidátov do prezidentskej voľby sa postaviť nechystá. Takže najbližšie voľby sú potom o tri roky. Dosť času na rozumné vládnutie a odvážne zásahy, bez ktorých sa z tejto krízy budeme dostávať oveľa dlhšie.

Text, ktorý bol krátený, pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články