Kanada eviduje po posttropickej búrke Fiona dve obete a veľké materiálne škody

Posttropická búrka Fiona, ktorý počas víkendu zasiahla regióny na východe Kanady, si podľa úradov vyžiadala najmenej dve obete na životoch a veľké materiálne škody. Informovala v pondelok agentúra AFP.

Kanadská vlajka. Foto: TASR/AP Kanadská vlajka. Foto: TASR/AP

Búrka bola sprevádzaná prívalovým lejakom a silným vetrom s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu. Na mori sa vytvárali vlny s výškou až 12 metrov, dodala AFP.

Ako potvrdil predseda vlády provincie Nové Škótsko Tim Houston, búrka Fiona napáchala veľké materiálne škody: len v meste Channel-Port aux Basques na juhozápadnom cípe Newfoundlandu zmietli vlny do mora najmenej 20 rodinných domov. Ešte pred búrkou bolo do bezpečia evakuovaných asi 200 obyvateľov tohto mesta. Jeho primátor Brian Button upozornil, že môže trvať celé týždne, v niektorých prípadoch aj mesiace, kým sa ľudia budú môcť vrátiť do domov postavených pozdĺž pobrežia Atlantického oceánu.

Do likvidácie materiálnych škôd v Novom Škótsku bola nasadená aj federálna armáda.
Kanadský minister pre krízové situácie Bill Blair informoval, že o pomoc federálnej armády už požiadali už tri provincie: Newfoundland, Nové Škótsko a Ostrov princa Edwarda. Federálna vláda prisľúbila všetkým búrkou zasiahnutým provinciám aj finančnú pomoc.

(tasr)


Ďalšie články