Kremeľ tvrdí, že neplánuje zatvorenie ruských hraníc

Kremeľ neprijal žiadne rozhodnutia o uzavretí hraníc Ruskej federácie, vyhlásil v pondelok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto. TASR/AP Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto. TASR/AP

Peskov nemá informácie o tom, že by sa v ruských regiónoch chystalo vyhlásenie stanného práva s následným uzavretím hraníc, uviedol v reakcii na otázky novinárov uviedol.

Po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra čiastočnú mobilizáciu, už z Ruska odcestovali desaťtisíce ľudí najmä však mužov, ktorých by sa mohla týkať mobilizácia. V médiách sa v súvislosti s tým objavili špekulácie, že ruské úrady plánujú mužom v mobilizačnom veku zakázať opustenie krajiny.

Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) na svojom webe v pondelok informovala, že len hranicu do Fínska prekročilo cez víkend takmer 17-tisíc ruských občanov, čo je o 80 percent viac ako týždeň predtým.
V pondelok skoro ráno bolo záujemcov o prekročenie fínsko-ruskej hranice menej, ale prevádzka na tamojších hraničných priechodoch je stále rušnejšia ako v predchádzajúcich týždňoch, uviedol pre agentúru Reuters Taneli Repo z fínskej pohraničnej stráže.

Veľa Rusov sa pokúša aj o prekročenie pozemných hraníc Ruska s Kazachstanom, Gruzínskom či Mongolskom.

(tasr)


Ďalšie články