Eurokomisia akceptovala operačnú spoluprácu Frontexu so Severným Macedónskom

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že v piatok minulý týždeň navrhla podpísanie a uzavretie dohody medzi EÚ a Severným Macedónskom o operačných činnostiach agentúry Frontex.

Budova Európskej komisie, archívna snímka. Foto: Telegram Budova Európskej komisie, archívna snímka. Foto: Telegram

Návrhy, ktoré predložila eurokomisia, posilnia kapacitu agentúry Frontex v bezprostrednom susedstve Európskej únie tým, že pomôžu orgánom Severného Macedónska riadiť nelegálnu migráciu, bojovať proti prevádzačstvu a zvýšiť bezpečnosť na vonkajších hraniciach Únie.

V súlade s nariadením o európskej pohraničnej a pobrežnej stráži bude dohoda o štatúte so Severným Macedónskom obsahovať prísne ustanovenia na ochranu základných ľudských práv a na monitorovanie dodržiavania pravidiel.

Dialóg o dohode so Severným Macedónskom sa začal v roku 2018. Dohody o operačných činnostiach agentúry Frontex už boli podpísané s tromi partnerskými krajinami na západnom Balkáne: s Albánskom v októbri 2018, s Čiernou Horou v októbri 2019 a so Srbskom v novembri 2019. Podobnú dohodu v súčasnosti EÚ vyrokúva aj s Bosnou a Hercegovinou.

(tasr)


Ďalšie články