Čo znamená pre ťažiarov prechod etherea na nový algoritmus

V polovici tohto mesiaca prešla sieť Ethereum na takzvaný merge, keď sa zmenil spôsob, akým sa sieť zhodne na spoločnom stave. Do 15. septembra sa uskutočňoval konsenzus pomocou takzvaného ťaženia (miningu) algoritmom proof of work. Pri decentralizovaných kryptomenách ho prvýkrát použil Satoshi Nakamoto pri kryptomene bitcoin.

Ilustračné foto: Pexels.com Ilustračné foto: Pexels.com

Alternatívou je algoritmus proof of stake, ktorý si nevyžaduje sofistikované výpočty a sieť sa na tvorcovi nového bloku zhodne na základe zábezpeky (stake), ktorú poskytne takzvaný validátor. Čím viac zábezpeky, tým vyššia šanca, že si ho sieť vyberie na vytvorenie nového bloku. Merge, teda prechod etherea na proof of stake, sa uskutočnil bez najmenších problémov.

Čím viac ťažiarov, tým nižšia odmena

Ťažiari zistili, že svoj hardvér za zhruba päť miliárd dolárov už nemôžu používať na ťaženie druhej najpopulárnejšej kryptomeny. Presunuli sa teda k alternatívam, ktoré používajú rovnaký algoritmus. Medzi nimi sú kryptomeny ako Ethereum Classic (ETC), nová kryptomena ETHPoW (ETHW), ktorá je pokračovaním proof of work histórie etherea a podobne.

Problém však nastáva v tom, že tieto alternatívne kryptomeny majú fixnú odmenu pre každý blok, ich hodnota nie je veľmi vysoká, a teda ťažiari, ktorí sa presunuli na túto kryptomenu, sa začínajú biť už o aj tak malé odmeny.

V deň uskutočnenia mergu výkon na sieti ETC narástol štvornásobne, aby sa o niekoľko dní ustálil na približne 2,5-násobku pôvodnej hodnoty. To znamená, že odmena denominovaná v ETC je 2,5-násobne menšia pri rovnakom výkone. A kurz ETC sa prepadol o takmer tretinu. Ťažiari ETC, ktorí boli pred mergom ziskoví (a krátko po ňom v strate), míňali drahšiu elektrickú energiu, ako bola hodnota vyťaženej kryptomeny. V strate nechce byť, samozrejme, nikto, takže tí, ktorí si to predtým spočítali, svoje stroje vypli. Podobný smutný príbeh zažila aj kryptomena ETHPoW, ktorá sa dokonca od mergu prepadla 3,5-násobne.

Dynamika tohto prechodu je teda jednoduchá a pomerne predvídateľná – čím viac ťažiarov, tým nižšia odmena v kryptomene, ktorú ťažia (odmena je viac-menej fixná pre každý blok). A keďže prišli noví ťažiari, ktorí nechcú v skutočnosti danú kryptomenu, ktorú ťažia, ale nejakú inú kryptomenu, prípadne zaplatiť účet za elektrinu, tak novovyťaženú kryptomenu okamžite predajú, čo vytvára tlak na pád ceny.

Sfušovaná správa Bieleho domu

Momentálne to vyzerá tak, že okrem bitcoinu a pár tradičných kryptomien, ktoré používajú iný algoritmus ako ethereum (napríklad monero), už ťažba kryptomien nemá veľmi ekonomický zmysel. Americký Biely dom vydal pomerne “sfušovanú” správu o ekologických dôsledkoch systému proof of work pri ťažbe bitcoinu.

Svoj výskum založili na číslach “vycucaných z prsta” blogerov, ako napríklad De Vriesa, ktorý pracuje pre holandskú centrálnu banku a vo voľnom čase nadáva na kryptomeny. Naopak, seriózny akademický výskum alebo informácie z odvetvia si nevšimli. Cieľom takýchto prác je očierniť ťažbu bitcoinu. Prechod etherea na proof of stake pridal ďalší argument – pozrite sa, veď ono sa to dá.

Zhoda v komunitách

V komunite kryptomeny ethereum panuje vzácna zhoda na prechod na proof of stake. Prakticky všetci používatelia okrem ťažiarov boli za. Rovnaká zhoda panuje v bitcoin komunite na tom, že chce zostať pri proof of work. Očierňovaním a zakazovaním ťažby nezískame mnohé výhody proof of work ťažby: podporu energií z obnoviteľných zdrojov, využitie odpadového plynu pri ťažbe ropy na odľahlých miestach či stabilizáciu elektrickej siete.

Ale čo je horšie, obmedzením ťažby na Západe presunieme všetok zisk do krajín ako Rusko, Irán, Severná Kórea, Venezuela a do istej miery aj do Číny, kde stále ťažia na čierno. Tieto štáty majú oveľa špinavšiu produkciu elektrickej energie a keďže odmena je pre celú bitcoinovú sieť rovnaká, čo ubudne v USA alebo v štátoch Európskej únie, pribudne v iných krajinách.

Hlasy o zákazoch a ekologických dôsledkoch bitcoinu sa začínajú ozývať aj z Európskej únie a diskusie o zákazoch ťažby nenechajú na seba dlho čakať. Len zhodou okolností je ethereum aj transparentnejšia a ľahšie kontrolovateľná kryptomena. Má koncept takzvaných účtov, kde na rozdiel od bitcoinu vidíme presný zostatok všetkých peňaženiek a všetky DeFi obchody. Štáty tak využívajú tému ťažby na to, aby dotlačili používateľov na prechod na ľahšie sledovateľnú sieť.

Treba dodať, že aj v prípade zákazu ťažby v EÚ alebo USA bude bitcoin naďalej použiteľný, akurát odmenu za ochranu siete získa niekto iný. Zrejme je však lepšie ťažiť skôr z výhod pre energetické siete a mať bitcoin ako spojenca v prechode na čistejšie zdroje energie. Bitcoin má v tomto ohľade stále čo ponúknuť.




Ďalšie články