Putin udelil ruské občianstvo Edwardovi Snowdenovi

Prezident Vladimir Putin podpísal v pondelok výnos, ktorým udelil ruské občianstvo bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi.

Putin udelil ruské obèianstvo Edwardovi Snowdenovi Na archívnej snímke z 11. októbra 2013 bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden reční v Moskve. Foto: TASR/AP

Snowden je jedným zo 72 cudzincov, ktorí v pondelok získali ruské občianstvo. Ani on ani Kremeľ sa k tejto záležitosti zatiaľ nevyjadrili.

Snowden (39) v roku 2013 zverejnil tajné dokumenty a odhalil mnoho sledovacích operácii, ktoré vykonával Úrad pre národnú bezpečnosť (NSA). Najskôr sa krátko ukrýval v Hongkongu, neskôr sa presunul do Moskvy a požiadal tam o azyl. V roku 2020 získal právo na trvalý pobyt v Rusku, čím sa dostal o krok bližšie k získaniu občianstva.

Snowdenov právnik Anatolij Kučerena uviedol pre ruské médiá, že o ruské občianstvo sa chystá požiadať aj Snowdenova manželka Lindsay Millsová. Ich spoločná dcéra sa už narodila v Rusku a má ruský pas, píše AFP.

Snowden v minulosti potvrdil, že by sa rád vrátil do USA, ak by mu zaručili spravodlivý proces pre obvinenia zo špionáže. Putin, bývalý agent KGB, v roku 2017 uviedol, že zverejnenie tajných  amerických dokumentov nebolo správne. Snowden však podľa neho nie je zradca.

(tasr)


Ďalšie články