Česko bude na hraniciach kontrolovať aj vlaky, pripravte sa na meškanie. Rakúsko tiež spúšťa kontroly

AKTUALIZOVANÉ Rovnako ako Česko, aj Rakúsko uplatní od polnoci zo stredy na štvrtok kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou. Pre tlačovú agentúru APA to v stredu ráno povedal hovorca rakúskeho ministra vnútra Gerharda Karnera. Česi budú kontrolovať aj vlaky, čo spôsobí meškanie spojov.

Na snímke rušeň Siemens Vectron. Foto: TASR/Marko Erd Na snímke rušeň Siemens Vectron. Foto: TASR/Marko Erd

Šéf rakúskeho rezortu vnútra Karner v stredu v relácii „Journal um Acht“ rozhlasovej stanice Ö1 priblížil, že Rakúsko uplatní kontroly na hraniciach so SR taktiež z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie.

„Je nevyhnutné zareagovať skôr, než zareagujú prevádzači,“ povedal Karner. Ako ďalej uviedol, väčšina nelegálnych migrantov prichádza do Rakúska cez hranice s Maďarskom.

Rakúski policajti budú podľa jeho slov kontrolovať predovšetkým dodávky a väčšie vozidlá, pri ktorých hrozí väčšie riziko prepravy nelegálnych migrantov.

Rakúska strana už v utorok informovala, že priebežne sleduje situáciu na hraniciach so Slovenskom, aby mohla v prípade potreby vyvodiť príslušné opatrenia, uviedol uviedol hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Harald Sörös. Reagoval tak na rozhodnutie Českej republiky opätovne zaviesť dočasné kontroly pozdĺž celej hranice so Slovenskom z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie.

„Očakávaný vplyv zavádzaných hraničných kontrol a s tým spojené možné zmeny situácie neustále posudzujeme,“ poznamenal Sörös. Priblížil, že v Rakúsku bolo od začiatku tohto roka do konca augusta podaných viac než 56-tisíc žiadostí o azyl. Ide o druhý najvyšší počet žiadostí v prepočte na obyvateľov, doplnil.

Káčer: Slovensko je súčasťou širšieho migračného problému

Slovensko je súčasťou väčšieho problému migračného tlaku, ktorý vzniká na vonkajšej hranici Schengenu a opatrenia zo strany Rakúska a Českej republiky nie sú špecificky namierené voči SR. Po rokovaní vlády to v súvislosti s dočasným obnovením kontrol na rakúskych a českých hraniciach uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.

Uistil, že komunikuje so šéfmi diplomacií okolitých krajín, rovnako je v téme aktívny aj minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). „Všetko, čo sa deje, je koordinovaná a konzultovaná záležitosť,“ uviedol a priblížil, že na budúci týždeň sa má k tejto téme uskutočniť stretnutie ministrov vnútra.

Zdôraznil, že zo strany SR je takisto ochota prijímať opatrenia a ponúknuť pomoc Maďarsku pri zlepšení ochrany ich vonkajších schengenských hraníc. Ubezpečil, že spolu s ministrom vnútra urobia všetko pre to, aby obmedzenie na hraniciach trvalo čo najkratšie. Pripomenul zároveň, že pri zabezpečení vonkajšej schengenskej  hranice s Ukrajinou si SR plní svoje povinnosti na 100 percent.

Premiér a Mikulec volajú po dôslednej ochrane vonkajšej schengenskej hranice

Premiér Eduard Heger a minister vnútra Roman Mikulec volajú po dôslednej ochrane vonkajšej schengenskej hranice členskými štátmi EÚ. Po stredajšom rokovaní vlády avizovali pomoc Maďarsku na hranici so Srbskom.

Mikulec zopakoval, že problém nelegálnej migrácie treba riešiť na celoeurópskej úrovni. „My si plníme svoje úlohy vo vzťahu k schengenskej hranici na 100 percent,“ zdôraznil. Ak by si tieto povinnosti plnili aj ďalšie krajiny, nedochádzalo by podľa neho k sekundárnej migrácii.

Poskytnutie pomoci Maďarsku a ďalším krajinám pri ochrane vonkajšej schengenskej hranice by podľa Mikulca mohlo pomôcť, aby Česko a Rakúsko stiahli avizované kontroly na hraniciach so Slovenskom.

Tvrdí, že Slovensko nemá problém zaviesť kontroly na hranici s Maďarskom, ale „dodržiavame zákony EÚ a schengenský kódex, ktorý hovorí, že toto má byť ako posledné opatrenie“. V pondelok (3. 10.) by o tom chcel hovoriť s ďalšími ministrami.

Premiér Heger dodal, že opatrenia, ktoré v súvislosti s kontrolou vnútorných hraníc robí Česko a Rakúsko, nie sú správne, lebo idú proti Schengenu. Riešenie vidí tiež v poskytnutí pomoci Maďarsku na hranici so Srbskom. Tiež v intervencii, aby Turecko dodržiavalo svoje dohody.

Saková: Obnovenie kontrol na našich hraniciach v rámci Schengenu je hanba

Obnovenie kontrol v rámci schengenského priestoru na hraniciach Slovenska je obrovská hanba, minister vnútra Roman Mikulec by mal situáciu urýchlene riešiť. Vyhlásila to exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) na stredajšej tlačovej konferencii. Obnovu kontrol zo strany susedných krajín považuje za dôsledok doterajšieho nekonania ministra a toho, že nezvláda svoju prácu v rezorte.

„Toto sme tu ešte nemali, aby nám susediace krajiny obnovili hraničné kontroly na priechodoch. Je to veľká hanba pre Slovensko,“ podotkla Saková. Slovenská strana podľa nej dlhodobo situáciu nerieši. Poukázala na vysoké počty migrantov, ktorí k nám prechádzajú z Maďarska. Mikulcovi vyčíta, že s maďarskou stranou nerokoval o tom, aby si posilnili hranice so Srbskom.

Saková apeluje na riešenie situácie. Podotkla, že Mikulec pri svojej obrane nemôže argumentovať opäť predchádzajúcimi vládami. Pripomenula kontrolu schengenskej komisie z roku 2019 o tom, či SR spĺňa potrebné podmienky, pričom dopadla pre Slovensko úspešne.

Poukázala na poddimenzovanosť Policajného zboru. Tvrdí, že dlhodobo upozorňuje na vysoký odliv policajtov, ktorých nenahrádzajú noví príslušníci Policajného zboru. Namieta, že každá uvoľnená tabuľka na ktoromkoľvek oddelení je odobratá týmto zložkám a posúva sa na nové útvary na policajnom prezídiu, ktoré pritom nepodporujú výkon zboru v rámci celej krajiny.

V utorok to oznámilo aj Česko

Česká republika v pondelok vyhlásila, že z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie dočasne obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom. Opatrenie začne platiť od polnoci zo stredy na štvrtok a bude trvať po nevyhnutne dlhú dobu. Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní, potom česká vláda rozhodne o možnom predĺžení.

Oznámil to v pondelok český premiér Petr Fiala. „Niekoľkokrát som rokoval so slovenským ministrom vnútra a žiadal som slovenskú stranu, aby plnila to, čo vyplýva z medzinárodných zmlúv, to znamená readmisnú dohodu s Českou republikou,“ priblížil český minister vnútra Vít Rakušan.

„Celkom úprimne hovorím, že sme tu tými diplomatickými krokmi nedosiahli také úspechy, ako sme čakali,“ dodal minister. Rakušan o obnovení kontrol už podľa svojich vyjadrení informoval slovenského ministra vnútra Romana Mikulca.

Nelegálni migranti

„Prechod hranice bude umožnený na určených miestach a, samozrejme, budú uskutočňované bežné kontroly pri prekračovaní štátnej hranice,“ spresnil Rakušan. Cieľom opatrenia je podľa neho udržať nelegálnu migráciu pod kontrolou.

„To, čo zažívame v tomto roku, je bezprecedentná situácia, čo sa ilegálnej migrácie týka,“ povedal Rakušan s tým, že od začiatku roka 2022 zaistila česká polícia na území ČR 11-tisíc nelegálnych migrantov. V spojitosti s tým zaznamenali úrady aj zvýšené aktivity organizovaného zločinu.

Nariadenie je v prvej fáze schválené na desať dní. Tento čas chce Česko využiť na „intenzívne rokovanie so slovenskou stranou“, potom bude vláda zhodnocovať, ako s opatrením naloží do budúcnosti. Podľa českého premiéra je tento krok dôležitý na zaistenie bezpečnosti občanov ČR.

Rakušan: Z kontrol na hraniciach so SR nemáme radosť, ale museli sme zakročiť

Nikto z nás nemá radosť, že sa zavádzajú kontroly na hraniciach so Slovenskom, ale v tomto prípade sme museli reagovať. Povedal v utorok český minister vnútra Vít Rakušan. Pripomenul, že ilegálna migrácia v Českej republike stúpla medziročne o 1 200 percent. Hoci Česko podľa ministra rado využíva otvorené hranice Schengenského priestoru, v prvom rade musí teraz myslieť na bezpečnosť občanov.

Nariadenie o opätovnom zavedení kontrol na štátnej hranici so Slovenskom má podľa vicepremiéra odradiť prevádzačov, aby používali Česko ako tranzitnú krajinu. „Samozrejme budeme rokovať a hľadať riešenia na tej európskej úrovni ako predsednícka krajina, ale bohužiaľ, bolo nutné pristúpiť k takto radikálnemu kroku,“ dodal šéf rezortu vnútra.

Všetkým, ktorí žijú v blízkosti hranice, sa poďakoval za trpezlivosť. „Jednoduché to nebude, ale aj toto zvládneme,“ dodal Rakušan.

Mikulec príde na výbor ku kontrolám na českej hranici, vyjadrenia Krúpu odmieta

Ministerstvo vnútra (MV) SR sa ohradilo voči vyjadreniam predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraja Krúpu (SaS) v súvislosti so zavedením hraničných kontrol zo strany Českej republiky. Krúpa k téme zvolal mimoriadne zasadnutie výboru, hovorí o zlyhaní ministra.

„Minister Roman Mikulec spolu so svojím tímom rád príde na výbor, ktorý pán predseda zvolal, problematiku vysvetliť. Otázne je, či je to potrebné, keďže pán poslanec si už dnes svoje závery k téme aj odkomunikoval,“ informovala hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová.

Rezort žiada poslanca, aby si postup a fakty v problematike nechal najskôr vysvetliť a až následne verejne kritizoval prácu ministerstva vnútra, respektíve šéfa rezortu. Krúpove verejné vyjadrenia podľa rezortu svedčia o zaujatosti voči ministrovi vnútra, čo sa viackrát ukázalo aj v minulosti.

Mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť ku kontrolám na hraniciach s Českou republikou sa má uskutočniť vo štvrtok (29. 9.). Šéf výboru Juraj Krúpa (SaS) chce, aby minister vnútra vysvetlil dôvody obnovenia kontrol a informoval o situácii s aktuálnou migračnou vlnou smerujúcou zo Sýrie do Nemecka. Obnovenie kontrol v aktuálnej situácii podľa Krúpu možno považovať za zlyhanie ministra. Možný dôvod vidí aj v totálne poddimenzovanom personálnom stave na Úrade hraničnej a cudzineckej polície, za ktorý zodpovedá tiež Mikulec.

Káčer: Kroky ČR na hraniciach so Slovenskom sú vzájomne konzultované

Kroky, ktoré prijíma Česká republika na hraniciach so SR, sú vzájomne konzultované. Skonštatoval to minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Podčiarkol, že slovenský rezort vnútra už predtým prijal určité opatrenia v súvislosti s migráciou. Téme by sa podľa jeho slov mala venovať aj vláda SR, aby sa aspoň dočasne sprísnili opatrenia.

„Je to kompetencia Ministerstva vnútra SR, viem, že ministri vnútra rokujú už dlhší čas. Nie je to náš bilaterálny problém, ale širší,“ ozrejmil Káčer s tým, že sa to týka napríklad aj Nemecka, ktoré vracia časť migrantov na základe platných zmlúv. Dodal, že rovnako máme zmluvu s ČR a ide o regionálny problém. „Pretože schengenská hranica nie je nepriepustná,“ poznamenal.

Minister uviedol, že slovenská strana nechcela zatiaľ pristupovať k takým opatreniam, ako sú plné kontroly na hraniciach. Vysvetlil, že rezort vnútra už skôr prijal viaceré opatrenia, ako napríklad zvýšené kontroly na hraniciach a obvyklých tranzitných trasách. Doplnil, že situáciu sa snažia korigovať aj s českou stranou.

Kontrolovať budú aj vlaky, pripravte sa na meškanie

Kontroly by sa mali začať od polnoci zo stredy na štvrtok (29. 9.). „Je predpoklad, že vlaky budú jazdiť mierne zmeškané. Polícia ČR sa bude snažiť o maximálne skrátenie pobytu a meškania vlakov. Kontroly budú realizované v pohraničnej stanici na českej strane,“ priblížil hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Spoločnosť České dráhy taktiež avizovala, že pre hraničné kontroly sa medzištátne vlakové spoje zdržia. „V súčasnej dobe je ťažké odhadovať dĺžku pobytu v pohraničných staniciach a oneskorenie v jazde. Odhadujeme však, že by sa zdržanie mohlo pohybovať okolo 15 minút v závislosti od obsadenosti jednotlivých spojov,“ uviedol hovorca spoločnosti Petr Šťáhlavský.

Dopravca RegioJet pre TASR uviedol, že očakáva maximálne 15-minútové meškanie spojov idúcich zo Slovenska do Česka. Kontroly medzi Slovenskom a Rakúskom by sa ho, ako tvrdí, dotknúť nemali. „V oboch prípadoch sme pripravení spolupracovať tak, aby dosahy na dopravu a cestujúcich boli čo najmenšie,“ uviedli zo spoločnosti s tým, že aktívne komunikujú s ministerstvami a políciou.

(tasr)


Ďalšie články