Scholz bol u Arabov hľadať náhradu za ruský plyn. Zabezpečil len jeden tanker

Nemecký kancelár Olaf Scholz počas svojej dvojdňovej cesty po Perzskom zálive zabezpečil len jednu zásielku skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených arabských emirátov (SAE) s nezáväznou dohodou o ďalších dodávkach. Najväčšia európska ekonomika sa pritom snaží nahradiť dodávky plynu z Ruska.

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán počas stretnutia v meste Džidda v sobotu 24. septembra 2022. Foto: TASR/AP Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán počas stretnutia v meste Džidda v sobotu 24. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Náklad s objemom 137-tisíc metrov kubických (m3) dodá Abu Dhabi National Oil Co. (ADNOC) nemeckej spoločnosti RWE na prelome rokov. ADNOC podpísal tiež memorandum o porozumení, na základe ktorého v budúcom roku uskutoční ďalšie dodávky. Ale návšteva Kataru nepriniesla Nemecku žiadne okamžité ponuky.

Podľa podmienok dohody s ADNOC bude LNG dodaný do plávajúceho terminálu RWE v Brunsbütteli neďaleko Hamburgu už koncom decembra. Nemecko zriaďuje plávajúce terminály na dovoz LNG a očakáva sa, že niektoré budú pripravené už túto zimu.

Zabezpečenie ďalších dodávok plynu je pre Nemecko kľúčové po tom, čo Rusko odstavilo svoj hlavný plynovod do Európy, Nord Stream 1. Predstavitelia Nemecka sa čoraz viac obávajú výpadkov a prídelu túto zimu. A ekonomika sa rúti do recesie. Dohoda so SAE ohlásená v nedeľu (25. 9.) ukazuje, aké ťažké bude pre Berlín získať v blízkej dobe viac plynu.

(tasr)


Ďalšie články