Čečenskí vojaci znásilnili našich mužov, sťažujú sa matky a ženy brancov z Donecka

Odvedencov zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky šikanujú a znásilňujú čečenské jednotky, tvrdia matky a manželky proruských separatistov. Listom sa obrátili na doneckého lídra. Sťažnosť sa šíri na sociálnej sieti, zdieľal ju známy český novinár.

Registrácia brancov v náborovom centre v Rusku Ilustračná fotka. Ruskí branci vo Volgograde. Foto: TASR/AP

„My, dolupodpísané ženy a matky vojakov 1. zboru Doneckých ľudových milícií, ktorí boli odvedení v Dokučajevsku, vás žiadame, aby ste zasiahli a ochránili našich manželov a synov pred šikanovaním zo strany vojakov Čečenskej republiky, otvorili vyšetrovanie a potrestali tých, čo potupili našich príbuzných,“ píšu ženy v liste, ktorý adresovali Denisovi Pušilinovi, lídrovi samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky.

https://twitter.com/mdorazin/status/1574687295004966918

Na list upozornil na Twitteri dlhoročný spravodajca Českého rozhlasu a spolupracovník RTVS Martin Dorazín. Známy český novinár študoval v Rusku a ostatných 30 rokov pôsobil predovšetkým v postsovietskych štátoch a na Pobaltí, z terénu informoval o vojne v Juhoslávii a roky mapuje dianie na Ukrajine.

„V Berestovoje [približne 20 kilometrov od Donecku, pozn. red.], kde naše vojská odrážajú útoky ukrajinských nacionalistických bataliónov, došlo k bezprecedentnému incidentu. Dvoch vojakov doneckých milícií [ich mená sú zakryté, pozn. red.], ktorých mobilizovali v Dokučajevsku a predtým robili na mestskom úrade, znásilnili Čečenci pred očami ich spolubojovníkov. Vojakom, čo sa im snažili pomôcť, sa Čečenci vyhrážali, že ich zastrelia ako psy,” uvádzajú rodinné príslušníčky vojakov.

Ďalej v liste tvrdia, že Čečenci nadávali doneckým separatistom bojujúcim za Rusko a hovorili o nich ako o „dobytku“, s ktorým môžu robiť, čo chcú. Donecké ženy žiadajú pre previnilcov tvrdé tresty v duchu vojenského práva. „Takže namiesto ukrajinských nacionalistov nás beztrestne zneužívajú čečenskí kriminálnici? Osem rokov sme žili pod ukrajinskou paľbou a teraz sme sa dočkali Čečencov, ktorí znásilňujú našich mužov!“

List zdieľali viacerí analytici a pozorovatelia vojny na Ukrajine. Preklad do angličtiny ponúka napríklad účet Jay in Kyiv alebo ChrisO.


Ďalšie články