Nemecko má rekordných 84 miliónov obyvateľov, prispela k tomu vojna

Prílev ukrajinských utečencov do Nemecka zvýšil počet jeho obyvateľov na nové historické maximum - vyše 84 miliónov. V utorok to oznámil nemecký Spolkový štatistický úrad (Destatis). TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Antiruský demonštrant drží ukrajinský vlajku pred autom, ktoré je súčasťou dlhého proruského konvoja v nemeckom meste Hannover. Foto: TASR/AP Antiruský demonštrant drží ukrajinský vlajku pred autom, ktoré je súčasťou dlhého proruského konvoja v nemeckom meste Hannover. Foto: TASR/AP

Do konca júna sa počet obyvateľov Nemecka zvýšil o 843-tisíc ľudí (o jedno percento) v porovnaní s údajom z konca roka 2021. Za celý rok 2021 pribudlo 82-tisíc obyvateľov (0,1 percenta).

V prvej polovici roka 2022 prišlo do Nemecka približne 750-tisíc ukrajinských utečencov, ktorí utiekli pred ruskou inváziou vo svojej vlasti. Väčšina z nich boli ženy, uviedol Destatis. Koncom júna žilo v Nemecku o 501-tisíc ukrajinských žien a dievčat viac než koncom roka 2021, počet ukrajinských mužov a chlapcov sa zvýšil o 248-tisíc.

Takéto veľké prírastky obyvateľstva zažilo Nemecko aj predtým a vždy súviseli s prisťahovalectvom. V roku 1992 prišlo asi 700-tisíc ľudí, ktorí utekali pred vojnou v Juhoslávii a prichádzali aj z ďalších krajín východnej Európy. V roku 2015 dorazilo do Nemecka takmer milión utečencov z krajín postihnutých vojnou, napríklad zo Sýrie, Iraku a Afganistanu, pripomína AP.

(tasr, min)


Ďalšie články