Kroky Česka na hraniciach so Slovenskom sú vzájomne konzultované, informoval Káčer

Kroky, ktoré prijíma Česká republika na hraniciach so SR, sú vzájomne konzultované. Skonštatoval to minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Podčiarkol, že slovenský rezort vnútra už predtým prijal určité opatrenia v súvislosti s migráciou. Téme by sa podľa jeho slov mala venovať aj vláda SR, aby sa aspoň dočasne sprísnili opatrenia.

Rastislav Káčer. Foto: TASR/Martin Baumann Rastislav Káčer. Foto: TASR/Martin Baumann

„Je to kompetencia Ministerstva vnútra (MV) SR, viem, že ministri vnútra rokujú už dlhší čas. Nie je to náš bilaterálny problém, ale širší,“ ozrejmil Káčer s tým, že sa to týka napríklad aj Nemecka, ktoré vracia časť migrantov na základe platných zmlúv. Dodal, že rovnako máme zmluvu s ČR a ide o regionálny problém. „Pretože schengenská hranica nie je nepriepustná,“ poznamenal.

Minister uviedol, že slovenská strana nechcela zatiaľ pristupovať k takým opatreniam, ako sú plné kontroly na hraniciach. Vysvetlil, že rezort vnútra už skôr prijal viaceré opatrenia, ako napríklad zvýšené kontroly na hraniciach a obvyklých tranzitných trasách. Doplnil, že situáciu sa snažia korigovať aj s českou stranou.

Česká polícia začne od štvrtka (29. 9.) vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Dočasné kontroly sa zatiaľ zavedú na desať dní.

MV SR to rešpektuje. Zdôraznilo, že ide primárne o problematiku Európskej únie a nedostatočnej ochrany vonkajších hraníc, nie o opatrenie voči Slovensku. Kroky ČR sú podľa rezortu nastavené voči sekundárnej migrácii, ktorá vznikla na vonkajšej hranici ako nedostatok ochrany schengenského priestoru. Tvrdí, že sekundárnu migráciu treba riešiť hlavne v tretích krajinách s prioritným prihliadnutím na Turecko a západný Balkán.

(tasr, min)


Ďalšie články