Sudcovia v odročenom procese s kardinálom Zenom upustili od pôvodných ťažkých obvinení

Ostro sledovaný súdny proces s kardinálom Josephom Zen Ze-kiunom sa najprv o týždeň posunul a na druhý deň pojednávania napokon odročil o mesiac. Peking sa vraj bojí svojho imidžu v zahraničí, myslia si pozorovatelia. Vždy, keď kardinál Zen prehovorí, veriaci v Číne sú prenasledovaní, kritizoval preláta európsky kardinál.

Cardinal_Joseph_Zen_Ze_kiun_departs_the_Pontifical_Urbaniana_University_in_Rome_on_Nov_18_2014_Credit_Bohumil_Petrik_CNA_CNA_11_19_14 Kardinál Joseph Zen Ze-kiun v roku 2014 v Ríme. Foto: Bohumil Petrík/CNA

V centre odročeného procesu je 90-ročný kardinál Joseph Zen, ktorý sa považuje za národného hrdinu a prezývajú ho „Svedomie Hongkongu“. Spolu s piatimi ďalšími je obžalovaný z účasti v správnej rade humanitárneho asistenčného fondu 612, ktorý poskytoval právnu pomoc demokratickým demonštrantom v Hongkongu. Polícia ho zatkla na základe kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti v máji 2021 a vzápätí prepustila na kauciu. Zen mal podľa prvotného obvinenia nelegálne spolupracovať so zahraničnými silami.

Po vypočutí svedkov žalobca povedal, že má dostatok dôkazov proti obvineným. Ich advokáti dodali, že nepredvolajú vlastných svedkov, ale predložia právne argumenty. Ďalšie pojednávanie bude 26. októbra.

https://standard.sk/249728/zacina-sa-sud-s-kardinalom-zenom-verim-ze-ho-oslobodia-vravi-vysoky-cirkevny-predstavitel/

Súd v čínskej autonómnej oblasti by sa nemohol začať bez súhlasu Pekingu, ktorý sa obáva medzinárodnej blamáže, myslia si viacerí pozorovatelia. Preto vraj sudcovia upustili od pôvodných ťažkých obvinení a obžalovaným zástancom demokracie v Hongkongu má nanajvýš finančná pokuta, informovali médiá.

Obvinenia proti piatim Hongkončanom vrátane popredného preláta sa zmiernili možno aj pre tlak zo zahraničia. V posledných týždňoch sa cirkevného hodnostára zastali svetové médiá i ďalší kardináli ako Fernando Filoni či Marcello Semeraro. Ten pre Štandard povedal, že „kardinál Zen nám ukazuje, že byť kresťanom nie je ľahké. Verím, že bude oslobodený.“

Vždy, keď kardinál Zen prehovorí, veriacich v Číne prenasledujú

Naopak, kardinál Jean-Claude Hollerich, jezuita z Luxemburska, bol voči svojmu spolubatovi v pápežovom poradnom zbore viac kritický:

„Viem, že keď som navštívil Čínu a hovoril s Číňanmi, kardinál Zen je kontroverzná osoba v pevninskej Číne. Rešpektujem ho, je to môj spolubrat, ale ľudia (v Číne) hovoria, že zakaždým, keď kardinál Zen prehovorí, sú prenasledovaní.“

Niektorí vatikanisti píšu, že pápežský štát mlčí, lebo nechce ohroziť predĺženie kontroverznej dohody o menovaní biskupov v krajine draka. Objavili sa už správy, aj keď to nie je oficiálne, že zmluva sa už obnovila. Práve bývalý biskup Hongkongu je hlasný kritik tejto dohody a, naopak, argentínsky pontifik a ďalší predstavitelia Svätej stolice ju bránia.

https://standard.sk/52067/hovorili-sme-o-mjanmarsku-no-nie-o-cine-zmenu-by-to-neprinieslo-vravi-vatikansky-minister-zahranicia/

„Komunistická strana Číny a miestne hongkonské úrady očividne nevedia, čo s takýmto mužom robiť. Žiaľ, ani pápež František,“ napísal americký denník Wall Street Journal.

Pápeži však musia zvážiť aj prípadné nepriaznivé dôsledky svojich slov a činov, spomínajú bergogliovci, teda zástanci politiky pápeža Jorgeho Bergoglia. Mnohí z tých, ktorí Františka obviňujú z nedostatočnej podpory svojho kardinála, sú notorickí kritici tohto pontifikátu aj v rôznych iných oblastiach, doplnili. Ťažko si možno predstaviť, ako viac by sa Čína mohla skompromitovať, keď zatkla a obvinila 90-ročného a váženého Josepha Zena, vysvetlili.

Kardinál Zen, ktorý sa teší obľube medzi katolíkmi a mnohými obyvateľmi Hongkongu, navštevoval tiež väzňov vrátane tých politických. V súvise s obžalobou povedal, že „mučeníctvo je v cirkvi normálne“. Podľa niektorých však súdny proces nerieši náboženskú slobodu, ale kardinálovu podporu demokratických protestov. V Hongkongu sa po manifestáciách za demokraciu v rokoch 2019 a 2020 obmedzila politická sloboda, no zatiaľ je možné vyznávať slobodne svoju vieru.

https://standard.sk/32958/vatikanska-ostpolitik-papez-branil-kontroverznu-dohodu-s-cinou/

Ďalšie články