Cenu Literárneho fondu získal rektor Trnavskej univerzity René Bilík

Pri udeľovaní cien Literárneho fondu získal profesor René Bilík ocenenie za pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu v kategórii literárna veda.

René Bílik, rektor Trnavskej univerzity. Foto: Barbora Likavská René Bílik, rektor Trnavskej univerzity. Foto: Barbora Likavská

Kniha vyšla v roku 2021 a má názov Mýty a slovenská literatúra alebo od Pišťanka ku Kalinčiakovi (a späť). Autor v publikácii predstavuje široké spektrum znalostí o slovenskej literatúre v diškurze so súčasnosťou. Hovorí o svete totality, vyprázdňovaní jazyka či rizikách slobody.

V úvode svojho diela autor píše: „Táto kniha nie je vedeckou monografiou. Usiluje sa skôr upozorniť na to, čo sa okolo témy, ktorú signalizuje jej názov, napísalo v domácej literárnej vede. Aj preto je v nej pomerne veľa odkazov na aktuálne literárnovedné skúmania.“

V texte využíva skôr publikované výsledky jeho doterajšieho literárnovedného výskumu, ktorý absolvoval za posledných dvadsaťpäť rokov, s odkazmi na práce jeho kolegov.

René Bilík je profesorom a rektorom Trnavskej univerzity v Trnave. Je profesorom na katedre slovenského jazyka a literatúry a vedeckým pracovníkom Ústavu slovenskej literatúry SAV. Venuje sa hlavne literatúre po roku 1945, teórii literatúry, teórii literárneho procesu a slovenskej literatúre pre deti a mládež.


Ďalšie články