Poľsko vyzvalo NATO, aby dôrazne zareagovalo, ak Rusko nasadí jadrové zbrane

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau v utorkovom rozhovore pre americkú stanicu NBC uviedol, že Severoatlantická aliancia by mala použiť "devastačnú" konvenčnú silu v prípade, ak by Rusko v rámci vojenskej ofenzívy na Ukrajine nasadilo jadrové zbrane.

Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau. Foto: TASR/AP Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau. Foto: TASR/AP

Rau počas svojej návštevy vo Washingtone v relácii „Meet the Press NOW“ povedal, že ruský prezident Vladimír Putin sa vyhráža použitím jadrových zbraní na území Ukrajiny a nie útokom na NATO, čo podľa neho znamená, že NATO by malo zareagovať konvenčnými zbraňami, avšak táto odozva by mali byť zničujúca. „A toto je podľa mňa jasné posolstvo, ktoré Aliancia momentálne vysiela Rusku,“ poznamenal Rau.

Šéf poľskej diplomacie tiež konštatoval, že Rusko sa možno bude snažiť využiť referendá v štyroch okupovaných regiónoch Ukrajiny na „ospravedlnenie mimoriadnych prostriedkov“ na obranu anektovaných regiónov.

Putin podľa Raua vojnu na Ukrajine, ktorá trvá už sedem mesiacov, jednoznačne prehráva. Ako priblížil, mobilizácia „slabo vycvičených a zle vyzbrojených“ záložníkov pravdepodobne priebeh (vojny) nezmení. Zdôvodnil to aj tým, že ukrajinským silám sa predtým v niektorých oblastiach podarilo poraziť profesionálnych ruských vojakov.

Vyhlásená čiastočná mobilizácia však podľa Raua môže byť zlomovým okamihom na „ruskom domácom fronte“. Ako vysvetlil, tento krok šéfa Kremľa totiž zrejme podkope podporu invázie zo strany ruského obyvateľstva.

„Teraz bude musieť každá ruská rodina zaujať postoj k tejto vojne, uvedomujúc si, že ich milovaní tam (na Ukrajinu) môžu byť poslaní a môžu ich tam zabiť,“ povedal Rau.

(tasr)


Ďalšie články