Rakúsko odsúdilo "referendá" o anexii k Rusku v okupovaných oblastiach Ukrajiny

Rakúsko v stredu ostro odsúdilo realizáciu takzvaných referend v štyroch okupovaných oblastiach na juhu a východe Ukrajiny, ktoré majú Moskve slúžiť na odôvodnenie anexie týchto území k Ruskej federácii.

Karl Nehammer. Foto: TASR/AP Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

Tieto referendá sú „ďalším vážnym útokom voči suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny“, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo Viedni. Rakúsko preto, samozrejme, neuzná tieto údajné referendá, ktoré porušujú medzinárodné právo, ako ani anexiu ukrajinských území Moskvou.

Ministerstvo napísalo, že Rusko naďalej eskaluje vojenský konflikt na Ukrajine „násilným pokusom o rusifikáciu Ukrajiny, neprijateľnými jadrovými hrozbami a vyhlásením čiastočnej mobilizácie z minulého týždňa“.

Nedostatok potravín a celosvetovo stúpajúce ceny energií sú priamymi následkami ruskej útočnej vojny a „sú vedome posilňované nezodpovedným a cynickým konaním Ruskej federácie“, uviedol rakúsky rezort diplomacie.

Rakúsko preto apelovalo na vedenie Ruska, aby si „uvedomilo svoju zodpovednosť stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN a vrátilo sa k rokovaciemu stolu“.

(tasr)


Ďalšie články