Lagardová podporuje niekoľko zvýšení úrokov ECB na schladenie inflácie

Európska centrálna banka (ECB) je odhodlaná schladiť rekordnú infláciu. Bude tak pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb na svojich ďalších zasadnutiach, aby stlačila infláciu na svoju cieľovú úroveň dve percentá. Uviedla to v stredu prezidentka ECB Christine Lagardová.

Christine Lagardeová. Foto: TASR/AP Christine Lagardeová. Foto: TASR/AP

Lagardová na konferencii Frankfurte nad Mohanom uviedla, že centrálna banka urobí „to, čo musí“, aby znížila infláciu. Bude to zahŕňať aj sériu nadchádzajúcich zvýšení nákladov na pôžičky. „Naším prvoradým cieľom je cenová stabilita a to musíme splniť,“ povedala Lagardová. „Ak by sme to neplnili, ublížilo by to ekonomike oveľa viac.“

Medziročná miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, dosiahla v auguste 9,1 percenta. Rastúce ceny energií a problémy v dodávateľskom reťazci patria medzi faktory, ktoré už mesiace podporujú infláciu.

Strážcovia európskej meny euro dlho interpretovali zrýchľovanie inflácie ako dočasný jav. Mali totiž obavy, že rýchla normalizácia voľnej menovej politiky, ktorú banka uplatňovala už roky, by mohla dusiť ekonomiku.

Lagardová v tejto súvislosti hovorila o „chybách predpovedí“. Dodala, že cieľom ECB je dosiahnuť návrat k tzv. neutrálnej miere, ktorá ani nepoháňa, ani nebráni rastu. Podľa predstaviteľov ECB táto hranica by v eurozóne mohla byť v pásme jedného až dvoch percent.

„Musíme vrátiť infláciu na úroveň dve percentá v strednodobom horizonte a urobíme to, čo musíme urobiť, teda pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb na niekoľkých ďalších stretnutiach,“ povedala Lagardová na konferencii Frankfurte nad Mohanom.

(tasr)


Ďalšie články