Na Ukrajinu chcú ísť bojovať aj nebezpeční ruskí väzni. Napríklad šéf gangu odsúdený za 38 vrážd

Šance zapojiť sa do bojov na Ukrajine výmenou za slobodu sa chcú chopiť aj nebezpeční väzni, ktorí si odpykávajú doživotie v moskovskom väzobnom zariadení Butyrka. Pripravený opustiť celu a ísť na front je aj šéf gangu Orechovskaja, informovala stanica RT.

Sergej Butorin. Foto: vesti.ru Sergej Butorin. Foto: vesti.ru

Pripomeňme, že odsúdencov v ruských väzniciach už dávnejšie regrutuje súkromná vojenská spoločnosť Vagnerova skupina, ktorú vedie miliardár Jevgenij Prigožin, prezývaný „Putinov šéfkuchár“.

https://standard.sk/248911/za-boj-milost-za-dezerciu-gulka-video-ukazuje-ako-putinov-kuchar-verbuje-vaznov-na-ukrajinu/

Ako pre stanicu RT uviedla moskovská Verejná monitorovacia komisia (ONK), ktorá je verejným orgánom monitorujúcim dodržiavanie ľudských práv vo väzniciach, tak pokiaľ ide o Butyrku, „v desiatich z dvanástich ciel bloku pre odsúdených na doživotie sa väzni zaujímali o to, ako sa môžu dostať do jednotiek, aby sa zúčastnili na špeciálnej vojenskej operácii, a kam majú posielať prihlášky“.

Vojenský špecialista

A podľa jedného zo zdrojov RT je medzi týmito dobrovoľníkmi aj šéf organizovanej zločineckej skupiny Orechovskaja Sergej Butorin (57), prezývaný Osia. Odsúdený je na doživotie.

„Butorin povedal, že má vojenskú registračnú špecializáciu ako veliteľ motorizovanej streleckej čaty a že je pripravený ísť do boja,“ uviedol zdroj.

Pracovníci väznice Butyrka členom ONK povedali, že nielen na doživotie odsúdení väzni vyjadrujú svoju pripravenosť ísť do bojovej zóny.

„Mnohí obyčajní väzni hovoria, že chcú vstúpiť do armády, hovoria, že slúžili v špeciálnych jednotkách alebo boli dôstojníkmi, pýtajú sa, kam by mali ísť,“ citoval člen komisie jedného zo zamestnancov väznice.

Zinscenoval svoju smrť

Moskovský mestský súd poslal Butorina do väzenia na doživotie v septembri 2011. Uznal ho za vinného z organizovania vrážd 38 ľudí a vedenia zločineckej skupiny. Od roku 2017 je vo vyšetrovacej väzbe v Butyrke, kde s ním naďalej prebiehajú vyšetrovacie úkony.

Butorin sa preslávil v kriminálnych kruhoch koncom 80. rokov. Bol členom gangu Orechovskaja pod vedením Sergeja Timofejeva (prezývaného Syľvestr), po vražde ktorého v roku 1994 sa postavil na čelo skupiny.

Butorin v roku 1996 zinscenoval svoju smrť, usporiadal si veľkolepý pohreb a následne šéfoval gangu „z iného sveta“, písal portál lenta.ru.

V roku 2001 však tohto zločinca zatkli a uväznili v Španielsku, odkiaľ ho v roku 2010 vydali späť do Ruska.


Ďalšie články