Káčer vyzval belgickú ministerku na ukončenie vyšetrovania Chovancovho úmrtia

Slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer požiadal šéfku belgickej diplomacie Hadju Lahbibovú o skoré ukončenie vyšetrovania a vyvodenie prípadnej trestnoprávnej zodpovednosti v prípade úmrtia Slováka Jozefa Chovanca po zásahu belgickej polície v roku 2018. Urobil tak na stredajšom stretnutí v Bratislave. TASR o tom informovali z komunikačného odboru ministerstva.

Hajlujúca belgická policajtka pri potýčke Jozefa Chovanca s policajtmi. Zdroj: Reprofoto/YouTube Hajlujúca belgická policajtka pri potýčke Jozefa Chovanca s policajtmi. Zdroj: Reprofoto/YouTube

„Po vyše štyroch rokoch verím, že belgické orgány budú v tejto veci postupovať bez prieťahov, aby sa prípad spravodlivo uzatvoril,“ vyhlásil minister, podľa ktorého bude slovenská diplomacia prípad naďalej pozorne sledovať a poskytovať potrebnú súčinnosť až do jeho ukončenia.

V rámci stretnutia otvorili partneri viaceré témy. „Priestor na zintenzívnenie spolupráce do budúcna vidím aj v oblasti energetiky, v kontexte postupného zbavenia sa európskej závislosti od ruského plynu a ropy,“ skonštatoval minister, podľa ktorého je Belgicko pre Slovensko dôležitým partnerom a spojencom.

Šéfovia diplomacie diskutovali aj o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine a jej bezpečnostných či ekonomických dôsledkoch. Vyzdvihli jednotnú reakciu euroatlantického spoločenstva.

(tasr, min)


Ďalšie články