Poslanci budú pokračovať v rokovaní o odvolaní Matoviča, v rozprave vystúpia ešte dvaja poslanci

Parlament dnes bude od 9.00 pokračovať v rokovaní o vyslovení nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Mimoriadnu schôdzu k odvolaniu lídra hnutia OĽaNO iniciovali poslanci za stranu SaS. Do rozpravy sú prihlásení ešte dvaja poslanci. Hlasovať o nedôvere ministrovi financií by sa malo dnes o 11.00.

Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Predsedníčka poslaneckého klubu hnutia Sloboda a Solidarita (SaS) Anna Zemanová v stredu pri predkladaní návrhu skupiny 32 poslancov na vyslovenie nedôvery Matovičovi uviedla, že minister financií škodí demokratickému právnemu štátu, prispieva k napätiu v spoločnosti a sociálnym nepokojom.

Okrem liberálov sa pod návrh podpísali poslanci Hlasu-SD a nezaradení poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke strany Za ľudí. Zemanová zdôraznila, že Matovič sa spreneveril sľubu člena vlády a ministra financií a výkon funkcie poníma ako priestor pre násilné presadzovanie svojich často neodborných myšlienok, ako nástroj boja o moc a tiež ako nástroj pomsty.

Podľa poslancov podpísaných pod návrhom porušuje Matovič ústavu a zákony, čím podkopáva vieru občianskej spoločnosti v čestný a zodpovedný výkon funkcie. „Už nemôžeme zatvárať oči pred bezprecedentnými prešľapmi ministra Matoviča a nehovoríme to len my, myslí si to aj spoločnosť. Z víťaza volieb sa stal člen vlády s najnižšou dôverou,“ uviedla Zemanová.

Minister financií Igor Matovič nevidí dôvod na jeho odvolanie z funkcie. Počas svojho stredajšieho vystúpenia v parlamente Matovič povedal, že vždy koná v záujme občanov, hoci skupina poslancov, ktorí žiadajú jeho odvolanie, tvrdí opak. Odôvodnenia na odvolanie obsahujú podľa ministra financií fabulácie a lži.

(sita)


Ďalšie články