Majerský si myslí, že Dzurinda nemá ambíciu vrátiť sa do politiky (rozhovor)

Mikuláš Dzurinda chcel kedysi zmeniť KDH zvnútra, potom ho chcel roztopiť v SDKÚ a KDH sa vďaka konfliktu s ním zachránilo. Dnes sa bývalý premiér opäť zaujíma o KDH. Ako to vidí jeho predseda?

Milan Majerský. Foto: TASR/Milan Kapusta Milan Majerský. Foto: Milan Kapusta/TASR

Nedávno ste sa stretli s Mikulášom Dzurindom. O čom bolo a ako prebiehalo toto stretnutie?

S Mikulášom Dzurindom sme sa rozprávali všeobecne o politike a o situácii v stredopravom priestore. Mnohí sa ma pýtajú, či sme hovorili o jeho návrate do politiky. On o tom nehovoril. Ten rozhovor bol ešte pred letom. Diskutovali sme aj o tom, ako funguje KDH, aké máme plány, aké máme vízie. Neviedli sme žiadne debaty o tom, že by niekto mal vstúpiť do KDH, ani o ničom podobnom. To vám môžem garantovať.

Aký je váš názor, mal by mať Mikuláš Dzurinda miesto na kandidátke KDH? Viete si to predstaviť?

Osobne si myslím, že Mikuláš Dzurinda nemá ambíciu vrátiť sa do politiky. To je môj názor. Potom nemôže stáť otázka tak, či by mal byť na kandidátke KDH.

Roky bežia a niektoré situácie, či už premárnené, alebo využité, človek nevráti. Už sú za nami. Myslím si, že Mikuláš Dzurinda nemá ambíciu byť členom alebo predstaviteľom nejakej politickej strany, v rámci ktorej by potom, ak by bola úspešná, obsadil ministerský post alebo inú pozíciu vo vedení štátu. Nič také mi nepovedal.

Myslíte si teda, že jeho ambíciou je založiť politický projekt, v ktorom bude pôsobiť len v úzadí?

Neviem, či chce založiť nejaký politický projekt. To, že má úvahy, aby niečo vzniklo, je jedna vec. A to, či chce byť toho tvárou, je úplne iná vec. Možno chce byť len katalyzátorom toho, aby Slovensko neskončilo ešte horšie, ako si to možno dnes vieme predstaviť.

Ako si máme predstaviť ten katalyzátor? Čo chce podľa vás Dzurinda vytvoriť?

V prvom rade toto je otázka preňho. Ak sa pýtate na môj osobný názor, predstavujem si to tak, že keď chcete niečo vytvoriť, musíte mať kmeň. Ja osobne si myslím, že KDH, ktoré je tu 32 rokov, je silný kmeň. A aj preto je o KDH záujem, dnes politici z rôznych strán oslovujú čelných predstaviteľov nášho hnutia. Verejní predstavitelia aj začínajúci politici si uvedomujú, že strana, ktorá funguje poctivo dlhé roky, má členskú základňu aj regionálne štruktúry, je veľmi potrebná a cenná. Vybudovať niečo také stabilné v našom politickom priestore je zvlášť v čase módy „nezávislých“ mimoriadne náročná úloha. 

Ľudia si začínajú čoraz viac uvedomovať, že predsa len tie normálne politické strany majú zmysel. A KDH je normálna strana – spôsobom fungovania, obsahom, názormi, členskou základňou i štruktúrami.

Takže by mohlo ísť o niečo ako širšiu koalíciu, kde by bolo aj KDH?

Dnes to nevie povedať nikto, pretože o ničom konkrétnom nebola reč. Ak sa pýtate, či KDH uvažuje o spolupráci s inými subjektmi pred národnými voľbami, poviem vám, že otázka je predčasná, že sa dnes sústreďujeme na našu vlastnú prácu a získavanie dôvery u ľudí. Od republikového snemu mám mandát viesť suverénnu stranu a ak by malo dôjsť k akémukoľvek inému postupu, rozhodoval by o tom celoslovenský orgán, nie predseda.

Vo vašej strane je už viacero bývalých politikov SDKÚ, od Ivana Štefanca po Ivana Šimka. Ešte raz sa spýtam: Bolo by tam miesto aj pre Dzurindu?

Ako som povedal, Mikuláš Dzurinda podľa mňa nemá ambíciu vrátiť sa do politiky.

Poďme k hypotetickej povolebnej úvahe. Z prieskumov sa zatiaľ zdá, že tu vznikajú dva póly, bez ktorých nebude možné zostaviť vládu. V jednom prípade Smer, v druhom by to boli strany SaS a Progresívne Slovensko. S kým by bolo KDH ochotnejšie vytvoriť vládu – so Smerom či progresívcami?

Myslím si, že stále tu je ešte možná ďalšia, tretia alternatíva, ale o nej budem hovoriť až po komunálnych a regionálnych voľbách. Dnes sa sústreďujeme na ne a na svoju prácu. Myslím si, že štandardné politické strany, ktoré môžu zosilnieť na základe výsledkov z regionálnych a komunálnych volieb, môžu byť súčasťou vytvorenia niečoho veľkého. Možno to bude stredopravé, možno to bude vláda národnej jednoty a možno strana normálnych a slušných ľudí. Ale KDH dnes nie je odkázané na diskusie o spájaní sa. Poctivou prácou sme ukázali, že strana, ktorú ešte pred dvoma rokmi odpisovali a predpovedali jej postupný zánik, je tu a pomaly, vytrvalo naberá na sile. Budeme v tom pokračovať, KDH o voliča ešte silno zabojuje.

O akých stranách hovoríte? Veď okrem KDH sú u nás ako-tak štandardnými stranami už len Smer a SNS, možno ešte SaS. Ostatné strany buď nemajú poriadne regionálne štruktúry, nemajú členov, alebo bez svojho lídra stráca ich existencia zmysel.

Nakoniec možno zistíme, že jedinou normálnou stranou je tu KDH (úsmev). Nechajme to na rozhodnutí voličov. Našou úlohou je pripraviť čo najlepší program a osloviť ním voličov.

Ak by ste si museli vybrať, ak by tretia alternatíva nebola, pre koho by ste sa rozhodli? PS alebo Smer?

Táto otázka je irelevantná, takto KDH neuvažuje.


Ďalšie články