Romana Tabák: Julia Robertsová alebo Melinda Gatesová by mohli byť mojimi vzormi, ale Cigániková určite nie

Jana Bittó Cigániková ma napadla a dourážala. Je najväčším paradoxom, že to sama dala do novín a podala na mňa trestné oznámenie. Toto je politika SaS, jeden nonsens, ktorý táto strana určite robí aj Igorovi Matovičovi na koaličných radách, hovorí poslankyňa Romana Tabák.

Romana Tabak. Zdroj: Archív Romana Tabak Romana Tabak. Zdroj: Archív Romana Tabak

Vaša verzia potýčky s poslankyňou SaS Janou Bittó Cigánikovou, ako aj jej verzia príbehu nedávajú zmysel. Nech už je pravda kdekoľvek, takto sa normálni ľudia nesprávajú.

Presne tak.

Znamená to, že máte medzi sebou nejaký osobný spor?

Nemyslím si. Začalo sa to, keď ona na mňa začala útočiť. Ja som typ ženy, ktorá si myslí, že ženy sa majú navzájom povzbudzovať alebo inšpirovať. Nikdy nemám osobnú závisť, konflikt začala ona. Nechcem ho však so sebou niesť, ja som jej odpustila.

Bittó Cigániková hovorí, že váš spor sa začal po jej kritike, že ste nehlasovali za vydanie Roberta Fica. To je pravda?

Nepáčilo sa mi, že ma kritizovala za to, že som hlasovala podľa svojho svedomia a vedomia. Keby som aj hlasovala za, tak by to neprešlo. Proti hlasovala aj poslankyňa Katarína Hatráková a celý klub Sme rodina. Prečo práve na mňa útočí?

Platí teda, že tu sa započal spor.

Zbytočne ma tam osočovala. Pri náhodnom stretnutí v parlamente som jej povedala, že prečo píše o mne blogy, nech píše blogy o druhých. To bolo také to prvé.

Je pravdou, že dovtedy ste ju vnímali ako vzor?

Prosím vás, pán redaktor. Samozrejme, že nie. Neviem, či viete, akú mám za sebou kariéru. Precestovala som celý svet, stretla som sa s najúspešnejšími ľuďmi. Pochopila som, že každý je tak výnimočný a jedinečný, že nepotrebujem byť ako iní. Chcem byť sama sebou a lepšia. Hovorím to aj deťom pri návštevách parlamentu: Nemusíte si brať vzor, oceňte človeka, povedzte si, že je úžasné, čo dosiahol, ale tiež, že vy to môžete spraviť lepšie, nelimitujte sa.

Ona napíše, že ja som ju mala za vzor… Však to nedáva zmysel. Keby to povedala moja obľúbená herečka Julia Robertsová alebo filantropka Melinda Gatesová, tak by to mohla byť pravda. Ale Cigániková určite nie.

Bittó Cigániková tiež tvrdí, že ste svojich kolegov označovala za fanatikov.

Ide o ďalší úplný výmysel od A po Z. Jej status bol klamstvo za klamstvom. Podľa toho, ako vyzerala, keď za mnou prišla, si myslím, že keď písala tento status, tak musela mať ešte zvyšky alkoholu.

https://standard.sk/252838/poslankyna-tabak-bitku-zacala-nepricetna-ciganikova-po-mojej-rane-zvadla-ako-tulipan/

Povedali ste, že nadávala na vašu rodinu. Čo to znamená?

Nadávala na konkrétneho člena mojej rodiny, ale nebudem to viac rozpitvávať. Nadáva mi ešte za jednu konkrétnu vec, ale nechcem to všetko dávať do médií. Bolo to však cez čiaru. Prítomných bolo viacero svedkov, ale jeden toto všetko počul a dal mi za pravdu. Nemám sa absolútne čoho báť.

Čoho konkrétne sa tie jej nadávky týkali?

Mojej politickej činnosti a mojej rodiny.

Čo má Bittó Cigániková proti vašej rodine?

Neviem. Ona ale nezahlasovala za paliatívnu starostlivosť. Je to jeden z najdôležitejších zákonov, ktoré sme za dva roky schválili a Bittó Cigániková vytiahne kartu len preto, že zomierajúca osoba nebude mať možnosť stretnutia s duchovným. To by sme ešte mohli upraviť. Ja si neviem predstaviť, že by som napísala blog, kde ju za toto budem kritizovať, že čo si to dovoľuje. Ide o tak špinavú politiku…

Pokiaľ Cigániková konflikt na koncerte začala, prečo s tým šla na verejnosť ako prvá?

To je najväčší paradox. Ona ma napadla, ona ma dourážala, ona to dala do novín a ešte na mňa podala trestné oznámenie. Toto je politika SaS, jeden nonsens. Určite toto SaS robí aj Igorovi Matovičovi na koaličných radách.

Ako som povedala, mám svedkov, takže ja neviem zatvoriť ústa. Po tomto všetkom, keby mi napísala, že Romana ospravedlňujem sa ti, tak by som povedala: „Ok, prehnala si to.“ Ale nemedializovala by som to a nepodávala by som trestné oznámenie. Ide o to posledné, čím sa má Slovensko v týchto časoch zaoberať.

Romana Tabak. Zdroj: Archív Romana Tabak

Ste v klube Sme rodina, kam ste prestúpili z OĽaNO. Ani pred týmto incidentom ste na sociálnych sieťach kritikou na adresu SaS nešetrili. Je to trošku paradox, lebo Sme rodina zastávala v spore Matoviča a Sulíka pomerne neutrálny postoj.

SaS opustila koalíciu v najťažších časoch, v ktorých sa Slovensko nachádza. Blokovali schôdzu v deň, keď sme mohli mať všetky zákony schválené. Na tej tlačovke, kde som kritizovala Sulíka, som v pokoji sedela. Prišla som si ich vypočuť a až keď ma Sulík vyzval, že „pozdravujem vás“, tak som povedala, že brzdí túto krajinu. Keď to vidíte v kontexte, dáva to zmysel.

Z klubu OĽaNO ste boli vylúčená po tom, ako ste nehlasovali za vydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie. Igor Matovič sa vás však po incidente s Bittó Cigánikovou zastal. Povedal, že neklamete. Je šanca na zmierenie vás s OĽaNO?

My sme dávno zmierení. Myslím si, že moje vylúčenie ľutujú. Nie som človek, ktorý má nevraživosť. Hlasovala som podľa vedomia a svedomia. Pred hlasovaním v klube sa zároveň povedalo, že ide o voľné hlasovanie. Napriek tomu ma vyhodili. To je v rozpore s tým, čo hlásali.

Ja mám čistý stôl. Naše vzťahy sú teda „ok“, aj keď hlasujem nie pre OĽaNO, ale pre ľudí. Nebudem sa urážať a blokovať zákony, pretože ma vyhodili. Predsa v utorok nám prešiel zákon o práve ženy-rodičky na to, aby pri pôrode bola prítomná ňou určená osoba. Tento zákon som predkladala spolu s Cigánikovou.

O to viac je celý ten incident tragikomický.

Je mi to ľúto, ale ona sa rozhodla urobiť toto teátro a ja s tým nič neurobím. Aspoň vidíte, že politika má aj tieto podoby. Mimochodom, ja som o osem rokov mladšia. Predstavte si však, že by tam bolo nejaké slabšie 31-ročné dievča, tak po tých urážkach by odišlo s plačom domov. Ja som sa bránila a v reakcii som jej dala úder. Nedalo sa proste inak. Keď ľuďom hovorím, že čo všetko narozprávala, tak 99 percent ľudí potvrdzuje, že by urobili to isté. Je mi ľúto, že som ju udrela, ale stalo sa.

Vy ste nad právnymi krokmi voči Bittó Cigánikovej neuvažovali?

Nie, pretože som si istá pravdou a verím, že pravdu budú vypovedať aj svedkovia. Tam nie je o čom.

Povedali ste, že ste sa zmierili s OĽaNO. Nerozmýšľate o návrate?

Nerozmýšľam, zostávam v Sme rodina.

Okrem toho, že ste nehlasovali za vydanie Fica, ste v rámci OĽaNO ako jedna z mála hlasovali proti prijatiu obrannej zmluvy s USA. Prečo?

NATO je podľa mňa dostatočnou garanciou bezpečnosti pre Slovensko. Zmluvu som si s viacerými ľuďmi prešla a považujem ju za nevýhodnú. Cítila som potrebu hlasovať proti aj keď ma vyzvali, aby som aspoň neprišla.

Romana Tabak. Zdroj: Archív Romana Tabak

Bol na vás vyvíjaný nátlak?

Bol. Boli mi ponúknuté, nechcem povedať že peniaze, ale bolo mi povedané, že „môžeš dostať to a to“. V politike to bežne funguje. Ale viete, peniaze sú v živote veľmi dôležité a silné, ale niekedy, keď poviete peniazom nie, tak je to ešte mocnejšie. Držím sa toho, aby som dobre spala a za 20 rokov bola na seba hrdá. Jankovská, keď ju vidím, je pre mňa odstrašujúci príklad. Zničená rodina, zničený život, len kvôli peniazom.

V politike teda chcete pokračovať.

Určite je to pre mňa poslanie a napĺňa ma to. Milujem chodiť medzi ľudí, do regiónov, vypočuť si ich, odpisovať na e-maily, dávať podnety pre zákony, pochváliť sa schválenými vecami. Celý ten proces ma neskutočne napĺňa.


Ďalšie články