YouTube zmazal prejav, v ktorom Meloniová bránila hodnotu národa a rodiny. Vraj šlo o omyl

Spoločnosť YouTube zmazala záznam s prejavom pravdepodobnej budúcej talianskej premiérky Giorgie Meloniovej. Obhajovala v ňom tradičné hodnoty vrátane národnej, náboženskej a pohlavnej identity. Vraj sa tak stalo omylom a chyba je už napravená.

307185570_640226054137608_6250348207495684613_n Giorgia Meloniová. Foto: Facebook

Platforma YouTube, ktorá spadá pod technologický gigant Google, v stredu zmazala video z prejavu talianskej političky Giorgie Meloniovej, ktorá po presvedčivom víťazstve vo víkendových parlamentných voľbách mieri do premiérskeho kresla. Informujú o tom viaceré médiá vrátane Yahoo News.

Na približne tri roky starom zázname z roku 2019 líderka národno-konzervatívnej strany Bratia Talianska vášnivým spôsobom hovorí o súčasných ľavicovo-progresívnych útokoch na rodinu, Boha a národnú identitu. Reč predniesla na Svetovom kongrese rodín vo Verone.

Video sa stalo virálnym po pondelňajšom víťazstve Meloniovej na čele pravicovej trojkoalície, ktorá presvedčila 44 percent talianskych voličov. Objavilo sa aj na iných stránkach v početných prekladoch. Na slovenských sociálnych sieťach napríklad kolovala jeho česká verzia.

Od zbavenia identity k otroctvu

Politička v prejave inými slovami vravela aj to, že útoky na náboženskú, národnú, pohlavnú a rodinnú identitu poháňa ambícia zbaviť človeka jeho definičných znakov a dotlačiť ho do polohy otroka konzumu.

„Nemôžem sa definovať ako Talianka, kresťanka, žena, matka. Nie. Musím byť občan X, pohlavie X, rodič 1, rodič 2. Musím byť číslo. Pretože keď budem len číslo, keď už nebudem mať identitu ani korene, potom budem dokonalým otrokom vydaným na milosť a nemilosť finančným špekulantom. Dokonalý konzument,“ tvrdila Meloniová.

„Budeme brániť hodnotu ľudskej bytosti. Každého jedného človeka. Pretože každý z nás má jedinečný genetický kód, ktorý je neopakovateľný. A či sa vám to páči alebo nie, toto je posvätné. Budeme to brániť. Budeme brániť Boha, krajinu a rodinu… Urobíme to na obranu našej slobody,“ skonštatovala ďalej.

Meloniová v inej časti prejavu kritizovala aj náhradné materstvo, neskoré potraty, hormonálnu terapiu na zmenu pohlavia dieťaťa a nízku pôrodnosť označila za jeden z najväčších problémov, ktorým Európa čelí.

Pripomeňme, že YouTube obmedzuje záznamy obsahujúce spam, klamlivé praktiky, nahotu, násilie, vulgarizmy, nenávistné prejavy či dezinformácie. Spoločnosť pri odstránení videa nešpecifikovala, proti ktorým normám sa Meloniová previnila.

YouTube: Už sme ho obnovili

YouTube po nejakom čase uviedol, že video bolo zmazané omylom. „Po starostlivej kontrole sme zistili, že toto video neporušuje naše Pokyny pre komunitu, a obnovili sme ho,“ ozrejmila Ivy Choiová, hovorkyňa videoplatformy. 

„Naše pravidlá presadzujeme bez ohľadu na politické názory rečníka a keď sa dozvieme, že video bolo omylom odstránené, skontrolujeme obsah a podnikneme príslušné kroky vrátane obnovenia relevantných videí alebo kanálov – ako sme to urobili v prípade tohto videa,“ dodala Choiová.

Víťazstvo Meloniovej spustilo vo svetových médiách záplavy správ o nebezpečenstve pre demokraciu, návrate totality a podobne.

Tieto myšlienky najnovšie odmietol aj bývalý liberálny predseda talianskej vlády Matteo Renzi. „Zároveň si myslím, že nepredstavuje nebezpečenstvo pre taliansku demokraciu,“ povedal Renzi pre CNN. „Je to moja rivalka a budeme proti sebe bojovať aj naďalej, ale myšlienka, že v Taliansku teraz hrozí fašizmus, je absolútne fake news,“ doplnil.

https://www.youtube.com/watch?v=VdfNSF-U6zc
Jedna z kópií videa

Ďalšie články